Errol Snijders vindt EBS-kwestie ingewikkeld
15 Aug 2016, 10:06
foto
Errol Snijders, voorzitter van de AVVS 'De Moederbond'.


“Zeer ingewikkelde kwestie.” Zo omschrijft Errol Snijders, voorzitter van de AVVS ‘De Moederbond’ de situatie bij de Energiebedrijven Suriname NV (EBS). President Desi Bouterse heeft in hoogst eigen persoon een beroep gedaan op alle partijen bij het nutsbedrijf om de gesloten collectieve arbeidsovereenkomst (cao) aan te houden.

Volgens het staatshoofd kan het bedrijf de overeengekomen loonsverhoging en de lumpsum nu niet dragen. Snijders vindt dat alle partijen in deze kwestie om de tafel moeten zitten en naar oplossingen moeten zoeken. “Beide partijen moeten hun verantwoordelijkheden kennen,” zegt hij aan Starnieuws. De vakbond zou behalve zijn verworven rechten ook het algemeen belang moeten overwegen. Aan de andere kant moet de EBS (de Staat) ook de sociale aspecten in ogenschouw moeten nemen.

“Het Internationaal Monetair Fonds heeft bij zijn benadering ook de sociale aspecten meegenomen, wie zijn wij dan om dat niet te doen,” vraagt de vakbondsman. Hij wijst erop dat er tijdens gesprekken met de regering en Ravaksur geen afspraken zijn gemaakt over loonbevriezing. “In elk geval is dat nooit afgesproken met de Moederbond.” Hij vindt dat bij het overleg tussen partijen extra aandacht moet worden gegeven aan de “ongebreidelde prijsverhogingen, waaraan de prijscontrole dienst van Handel en Industrie totaal niets, maar dan ook niets doet.”

Snijders vindt dat er niet steeds moet worden gevraagd aan de arbeiders om in te leveren. “Wat doet het bedrijfsleven? De handel blijft de prijzen maar aanpassen, voor en na de aanpassing van de douanekoers. En niemand doet iets!” Hij stelt dat de maatschappij totaal ongeorganiseerd is waarbij de prijzen alleen maar blijven stijgen en het land in een hoek wordt gedrukt. “Wanneer we willen praten over inleveren door arbeiders, dan moeten de prijzen in de winkels eerst voor de helft omlaag.” In Ravaksur-verband praten partijen morgen over loonsverhogingen en het advies dat dit orgaan hierover moet geven aan de president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May