Onderwijsbonden leggen druk op regering
11 Aug 2016, 07:52
foto
Vertegenwoordigers van de regering, BvL en FOLS tekenden op 21 april een overeenkomst met elkaar.


De onderwijsbonden staan op scherp. In afzonderlijke verklaringen wijzen de Bond van Leraren (BvL), de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond (SOB) op de stagnatie van de herwaardering van de onderwijsgevenden. In april was overeengekomen dat er in augustus en september een tijdelijke verhoging zou worden gegeven aan leerkrachten. Dit, vooruitlopend op de herwaardering in oktober. Hierbij zou het gemiddelde inflatiecijfer van januari tot juli als ijkpunt dienen.

Voor de herwaardering is een commissie in het leven geroepen. Het werk vlot helemaal niet, zei Wilgo Valies, voorzitter van de BvL op een persconferentie gisteren. Ook de andere onderwijsorganisaties maken zich zorgen. Tot nu toe is er niet veel gebeurd dan instellen van de commissie die het herwaarderingsprogramma moet voorbereiden. In de commissie is er ook verschil in inzicht, waardoor er geen schot in de zaak zit.

Tot nu toe is de overeenkomst niet in de openbaarheid gekomen. Starnieuws heeft de hand kunnen leggen op het document dat getekend is door vertegenwoordigers van de regering, de BvL en de FOLS. Deze overeenkomst zal maken dat ambtenaren en andere aan de overheid gelieerde instellingen zich zullen roeren. Dit is mede de reden geweest dat vakbonden en overheid geen openheid van zaken hebben gegeven over de overeenkomst.

De BvL en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben voor 3 oktober al een protestbijeenkomst gepland. Dan zal besproken worden, afhankelijk van de ontwikkelingen, welke acties ondernomen zullen worden. De FOLS gaat ervan uit dat de regering uitvoering zal geven aan het akkoord dat in april is bereikt met de onderwijsbonden. De SOB vraagt de onderwijzers om “de werkgever tot oktober 2016 de ruimte te bieden de financiële voordelen naar de beroepsopvoeder toe te implementeren. Zo niet, zal helaas de vlotte voortgang van het onderwijsleerproces niet gegarandeerd kunnen worden.”

U kunt de overeenkomst tussen de regering, de BvL en de FOLS, hier downloaden.
pdf-icon.gif blad_2.jpg     pdf-icon.gif overeenkomst_blad_1.jpg                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May