Venezuela stelt tijdschema referendum vast
10 Aug 2016, 14:14
foto
Oppositieleider Henrique Caprilles zegt dat de bekendmaking van de Kiesraad een cynische zet is. (Foto: EPA)


Venezolaanse ambtenaren hebben het tijdschema uitgezet voor een referendum over de vraag of president Nicolas Maduro aan de macht moet blijven. De Venezolaanse oppositie heeft woedend gereageerd toen ze hoorde dat ze alleen eind oktober in de gelegenheid is om meer handtekeningen voor hun petitie te verzamelen.

Oppositieleider Henrique Capriles zegt dat de oppositie in september een mars zal houden. Een referendum nederlaag voor Maduro dit jaar zou een presidentiële beknotting activeren. Maar een stemming volgend jaar om hem terug te roepen zou betekenen dat Maduro wordt vervangen door zijn vicepresident, wat betekent dat de socialistische partij aan de macht zou blijven.

De voorzitter van de Nationale Kiesraad (CNE), Tibisay Lucena, zegt dat de oppositie eind oktober toestemming zal krijgen om te proberen de handtekeningen van 20% van de kiezers van het land te vergaren voor haar petitie. Er zijn vier miljoen handtekeningen nodig om een referendum te houden, maar dan moet ook zijn voldaan aan “alle wettelijke eisen.”

Als het de oppositie lukt het vereiste aantal handtekeningen te verzamelen, heeft de Kiesraad een maand om ze te controleren. Lucena zegt dat de electorale ambtenaren dan 90 dagen nodig hebben om een volksstemming te plannen. Constitutionele experts zeggen dat het onwaarschijnlijk lijkt om in januari, zoal de oppositie eist, een referendum te houden.

De tijdsbepaling is cruciaal. Als volgens de grondwet dit jaar een stemming wordt gehouden om Maduro terug te roepen, kan dit de aanzet zijn voor presidentiële verkiezingen. Volgens peilingen heeft de oppositie grote kans die te winnen als ze gehouden zouden worden. Maar als de president volgend jaar in een stemming wordt verslagen, zal de vicepresident Maduro vervangen en zouden de socialisten dus aan de macht blijven.

Verkiezingsambtenaren zijn al beschuldigd van het uitrekken van de eerste fase voor de terugroep stemming, waarvoor de oppositie de handtekeningen van 1% van de kiezers moest verzamelen. Venezuela is getroffen door een ernstige economische crisis waarvoor de oppositie de beschuldigende vinger naar president Maduro wijst. Het staatshoofd zelf zegt dat de economische crisis en de inspanningen om hem weg te krijgen, een kapitalistische samenzwering is. Hij heeft alle juridische middelen ingezet om de volksstemming dit jaar te voorkomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May