Inheemsen Nederland solidair met actie OSIP, VIDS & KLIM
08 Aug 2016, 12:12
foto
Voorzitter Denise Menke en commissaris Wilfred Jubitana. (Foto SCV Wajonong)


De Sociaal culturele vereniging Wajonong in Nederland verklaart zich solidair met de Surinaamse Inheemsen organisaties die morgen een vredesmanifestatie houden. Ter ondersteuning is er simultaan met Suriname, een solidariteitsbijeenkomst op de Dam in Amsterdam. “Het doel is om de brug der eenheid te slaan met onze broeders en zusters in Suriname”, zegt voorzitter Denise Menke vanuit Nederland aan Starnieuws.

Aanleiding voor deze bijeenkomst is de 2015-uitspraak door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten inzake de Kaliña en Lokono gemeenschap. “Wij kunnen niet anders dan een handreiking van solidariteit doen.“ Menke erkent dat de Surinaamse overheid de grondenrechten issue van de Inheemsen al jaren negeert. “Daarom laten wij onze stem ook vanuit Nederland horen.” Tijdens de bijeenkomst zullen zij de Surinaamse regering oproepen om uitvoering te geven aan het vonnis. Menke benadrukt dat hun activiteit geen actie is, tegen de regering. “Want dat zou wat ons betreft de ernst van het decennialang schenden van de rechten der Inheemse Volkeren door de Staat Suriname geen recht doen.” De organisatie wil de regering aanmoedigen, om in dialoog te treden met de Surinaamse Inheemse gemeenschappen.

De Wajonong voorzitter wijst erop dat haar leden een link hebben met de Surinaamse Inheemse gemeenschappen. Hoewel woonachtig in Nederland, zijn zij deel van de oorspronkelijke bewoners van Suriname. De band tussen beiden gemeenschappen en families onderling is onverbrekelijk. “Wij die in Nederland wonen, kunnen als zodanig geen grondenrechten claimen, maar tonen ons solidair met hen die dat wel doen.” Naast de Wajonong-leden, doen ook andere inheemsen gemeenschappen van Suriname, Papoea Nieuw Guinea, Mapuche's uit Chili en de Maya's uit Mexico mee. “Wij zullen gezamenlijk de handen ineenslaan voor de oproep om het internationale vonnis van de Inheemse Volkeren te respecteren.”

Naast de steun naar Suriname toe, zal de organisatie ook aandacht vragen voor de positie van Inheemsen wereldwijd, die achtergesteld en genegeerd worden. Menke ziet graag dat eenieder die begaan is met, dan wel interesse toont in het welzijn van de inheemse volkeren, en in het bijzonder met die van Suriname hun bijeenkomst bijwoont. “Nederland heeft een historie met Suriname, en op de eerste plaats met de oorspronkelijke bewoners.”

Morgen lopen de Inheemsen van de Samenwerkende Inheemse Dorpshoofden in Para (OSIP), Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en Kaliña en Lokono Inheemse dorpen Marowijnegebied (KLIM), door de straten van Paramaribo. Zij willen op constructieve manier weer de aandacht vragen voor de erkenning van hun rechten. Zij zullen hun eis en vraagstukken verwerkt in een petitie aanbieden aan Surinaamse autoriteiten.

Wajonong, opgericht in 1985 in Rotterdam heeft als doel de inheemse gemeenschap in Nederland samen te brengen, evenals de Arowaks inheemse cultuur te delen en uit te dragen. Ofschoon van Arowakse oorsprong, staat de eenheid van alle inheemsen voorop en sluiten zij niemand uit. De vereniging onderhoudt contacten met de VIDS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May