Herdenking Javaanse immigratie is nationaal gebeuren
08 Aug 2016, 03:39
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur.


De herdenking van de Javaanse immigratie is een nationaal gebeuren. Het is een evenement dat niet alleen door één enkele politieke partij, maar door alle relevante groepen binnen de maatschappij wordt beleefd en ook als zodanig moet worden gedragen. Dit is de reden waarom de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) de organisatie van de herdenking van 126 jaar Javaanse immigratie te Mariënburg niet meer op zich neemt, maar deze overlaat aan een comité, en wel het Comité Day of the Wong Jawa.

De PL heeft eerder de herdenking Javaanse immigratie op 9 augustus te Mariënburg gehouden. Daar is immers de plek waar de eerste Javaanse immigranten zich vestigden. Duizenden bezoekers nemen elk jaar weer deel aan de verschillende activiteiten, die de komst van Javanen naar Suriname, nu 126 jaar terug, markeren. PL-voorzitter Paul Somohardjo zegt desgevraagd dat de herdenking veel te belangrijk is om slechts binnen de politieke partij te worden gehouden. Daarom is nu het Comité Day of the Wong Jawa ingesteld, dat open staat voor eenieder, ongeacht zijn of haar politieke kleur, om een bijdrage te leveren aan de herdenkingsactiviteiten. De PL-voorzitter benadrukt dat er – in tegenstelling tot voorgaande jaren - geen vlaggen van de partij te zien zullen zijn tijdens de herdenkingsactiviteiten te Mariënburg, maar wel de vlaggen van Suriname en bevriende naties zoals Indonesië en India.

Behoud van cultuur
Suriname kan in de Caribische regio uniek worden genoemd, aangezien dit het enige land is waar Javanen een belangrijk deel van de bevolking uitmaken. Zij hebben zich volledig kunnen integreren binnen de Surinaamse samenleving, zonder hun eigen identiteit te verliezen. Somohardjo is er merkbaar trots op dat de Surinaamse Javanen erin geslaagd zijn om hun zeden en gewoonten (adat), hun cultuur en de taal te behouden, hoewel gedurende de generaties na de eerste immigranten, steeds minder nakomelingen de Javaanse taal spreken. De Javaanse bescheidenheid is haast spreekwoordelijk, maar ondanks het bescheiden Javaanse element in de totale Surinaamse samenleving, is die wel nadrukkelijk aanwezig. En hoewel men ook onder de Javanen verschillen in geloof, geloofsbeleving en geloofsuitingen aantreft, zijn bepaalde normen en waarden gemeenschappelijk. Eén van die centrale waarden is ‘rukun’ (harmonie of saamhorigheid).

Groei
Somohardjo stelt dat Javanen in Suriname een bijzondere groei hebben doorgemaakt. “We zijn enorm vooruit gekomen. Niet alleen op economisch, maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Kijk maar binnen het onderwijs: we mogen trots zijn op de vele Javanen die een universitaire opleiding hebben afgerond.” In een persbericht zegt de partij een Javaanse DNA-voorzitter te hebben gehad, Javaanse parlementariërs, ministers, ambassadeurs en ondernemers. Op alle niveaus hebben Javanen posities kunnen invullen. Zij hoeven zich niet meer tevreden te stellen met de zogenaamde lage beroepen van vroeger en niemand hoeft meer op hen neer te kijken,” geeft Somohardjo, die zelf de geschiedenis ingaat als de eerste Javaanse Assembleevoorzitter in Suriname, in het persbericht aan.

Bewustwording moet beter
Somohardjo, die ook Assembleelid is, vindt dat de bewustwording over de Javaanse immigratie beter moet. Zo stelt hij dat de meeste mensen de Lalla Rookh kennen als de eerste boot die in Suriname aankwam met Hindostaanse immigranten, maar weinigen nog de naam van de boot kennen die vanuit Semarang richting Suriname ging met de eerste Javaanse immigranten. Hij kan zich herinneren dat zijn grootmoeder ook op die boot zat. “Wie weet kun je ook jouw voorouders tracen als je weet op welke boot zij zaten,” geeft hij het belang van dergelijke informatie weer. Het is mede om die reden dat er op 9 augustus een informatiestand zal worden opgezet te Mariënburg, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de Javaanse immigratie. Andere activiteiten zijn een kranslegging bij het monument te Mariënburg, een talentenjacht met prijzenpot en diverse optredens van culturele groepen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May