VHP: Inheemsen verdienen respect en erkenning
08 Aug 2016, 04:28
foto
Een VHP-delegatie onder leiding van Chan Santokhi te Matta. Er is ondersteuning toegezegd aan de lokale bevolking.


(Aangeboden)

De Dag der Inheemse Volken is door de Verenigde Naties ingesteld op 9 augustus als Internationale Dag der Inheemse Volken, met het doel dat nationale overheden stilstaan bij de behoeften van hun oorspronkelijke bewoners.
De bijzondere positie en rechten van Inheemse volken, worden vanuit verschillende aspecten, nationaal en internationaal al heel lang besproken. In het jaar 2007 heeft Suriname de VN Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken goedgekeurd.

Helaas zijn deze rechten in Suriname nog niet in de wetgeving verwerkt, ondanks verdragen, verklaringen en vonnissen die op Suriname van toepassing zijn.
Ook constateren wij dat de Inheemse volken in ons land nog steeds in onzekerheid leven doordat ze geen rechtsbescherming genieten en doordat een deel van hun rechten hen ontzegd wordt. In Suriname zijn er nog steeds geen concrete stappen ondernomen voor daadwerkelijke erkenning en respecteren van deze rechten.
De natuurlijke leefomgeving van veel Inheemse volkeren wordt nog steeds ingrijpend verstoord door houtkap, wegaanleg of winning van delfstoffen.

Hoewel de regering in 2011 had toegezegd dat het grondenrechtenvraagstuk zou worden opgelost, zijn er recentelijk nog concessies uitgegeven door de overheid voor goudwinning in het marrondorp Pakira aan de Marowijnerivier.
Ook heeft de overheid controversiële gronduitgiften gedaan in Santigron. Protesten van bewoners en negatieve adviezen aan de districtscommissaris mochten niet baten.

De Inheemse volken in Suriname zijn de Caraïben, Arowakken, Trio, Wayana en andere kleinere groepen in het zuiden. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tribale volken zoals de Marrons zijn niet inheems, maar hebben wel overeenkomstige rechten als Inheemse volken vanwege hun overeenkomstige manier van leven en achtergestelde maatschappelijke positie.
De Inheemsen van ons land leveren een belangrijke bijdrage aan onze rijke culturele diversiteit, die het gezamenlijke erfgoed van de mensheid vormt, zoals is vastgelegd in Unesco’s Universele Verklaring over de Culturele Diversiteit in 2001.

Dat Suriname nu mondiale erkenning krijgt voor zijn rijke ecologie, is te danken aan onze traditionele kennis die nu verloren dreigt te gaan.
De VHP roept de overheid op om respect te tonen en uitvoering te geven aan de VN Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken. De VHP wil eraan meewerken dat inheemsen in Suriname juridische erkenning krijgen van de gebieden die zij traditioneel bewonen en gebruiken.
Verder dienen wij ook respect te hebben voor de eeuwenoude Inheemse culturen waaronder hun talen, de wijze waarop zij in hun levensonderhoud voorzien, en hun daarmee gepaard gaande identiteit.

Vanuit dat respect wenst de VHP een voorbeeld te stellen door te Matta een project te ondersteunen waarbij er ice cream geproduceerd zal worden uit de bittere cassave, die van oudsher als hoofdvoedsel van de inheemsen in ons land kan worden beschouwd. Een prachtig bewijs van innovatie in het voorzien in eigen onderhoud.

De Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) feliciteert haar Inheemse broeders en zusters met deze bijzondere dag en verklaart zich solidair met hen om samen te werken aan blijvende vooruitgang voor de ontwikkeling van ons geliefd land Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May