Politiebond eert inspecteur Herman Gooding postuum
06 Aug 2016, 00:01
foto
Politie-inspecteur Herman Gooding, 26 jaar geleden vermoord. (Beeld: René Gompers)


Politie-inspecteur Herman Gooding, die 26 jaar geleden op brute wijze is vermoord ‘in the line of duty’, is postuum geëerd met de ‘Medal of Honor & Excellence’. De medaille is door Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), aan de nabestaanden van Gooding overhandigd. De ceremonie heeft plaatsgevonden tijdens een herdenkingsdienst, waarbij de familie van de inspecteur zijn moordenaars 'in Gods Handen' hebben geplaatst.

Tijdens de herdenkings- en opdragingsdienst in de Heilige Familiekerk heeft menige spreker de integriteit en kunde van Gooding benadrukt. Er is ook lang stil gestaan bij zijn dood en de omstandigheden daarvan. Gooding is op 5 augustus 1990 op brute wijze om het leven gebracht. Zijn lijk is niet ver van het huidige Assembleegebouw gevonden, dichtbij het Monument van Gevallenen. Zijn hoofd was uit elkaar geschoten. Gooding was bezig met een onderzoek naar de slachting in Moiwana. Tientallen burgers waren hier door militairen op wrede wijze gedood. Hij was ook bezig met een onderzoek van een grote hoeveelheid drugs. Hij verrichte zijn werk naar behoren ondanks de uitdagingen en dreigementen van de toenmalige bevelhebber brachten een paar sprekers in herinnering. Zijn dood is nooit onderzocht geworden ondanks dat er daarvoor een onafhankelijke commissie was ingesteld. De familie en de samenleving hebben na 26 jaar nog steeds geen antwoord op vele vragen gekregen.

Hellings heeft namens de Politiebond en zijn structuren oprechte spijt betuigt voor het leed dat het lid Herman Gooding is aangedaan. Hij heeft verklaard dat de politiebond er “alles, en dan ook alles” aan zal doen om hem in ere te herstellen en hem de plaats te geven die hem daadwerkelijk toekomt. “Wij geven hiertoe de aanzet door wijlen inspecteur Herman Gooding postuum te eren met een speciale 'Medal of Honor & Excellence' voor zijn niet aflatende inzet, ijver en collegialiteit tot aan zijn dood toe in de ‘line of duty’”. De handeling van de politiebond is met luid applaus verwelkomd.

De familie is heel erg blij met de erkenning. Een droom is in vervulling gegaan, deelt zoon Lloyd Gooding mee. Het komt op een moment dat de familie de last van zovele jaren in Gods Handen heeft gelegd. Gerechtigheid wordt aan God overgelaten. “Vandaag hebben wij onze vader opgedragen aan de Heer,” licht Lloyd toe. Hier op aarde willen we gerechtigheid maar deze is niet gekomen. Maar bij het Hemelse Tribunaal vinden zeker gerechtigheid omdat je daar niet stuit tegen blinde muren. Daar loopt het rechtssysteem ook niet vast en verdwijnen getuigen niet. De daders hebben we vergeven zoals Jezus degenen vergeven heeft die Hem kruisigden. Wij voelen ons verlicht. We zijn ook erg blij met de handeling van de Politiebond. Het was de grootste wens van de familie geweest. Ons hart is gaan helen, ik heb er geen woorden voor.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May