Zuid-Afrika: ANC lijdt zwaar verlies bij lokale verkiezingen
05 Aug 2016, 09:13
foto
ANC-aanhangers in Johannesburg.(Foto: Marco Longari)


Het Africaans Nationaal Congres (ANC) die de macht heeft in Zuid-Afrika heeft zijn slechte verkiezingstegenslag geleden sinds er in 1994 een eind kwam aan de apartheid. Met 92% van de stemmen geteld na de gemeenteraads- verkiezingen van woensdag, heeft de partij het belangrijkste slagveld van Nelson Mandela Bay verloren aan de oppositionele Democratische Alliantie (DA).

Beide partijen zijn in een nauwe strijd voor Johannesburg en Pretoria. Op nationaal niveau is het ANC echter nog steeds aan de leiding met 54% van de stemmen. Bij elke verkiezingen sinds het einde van de apartheid meer dan twee decennia geleden, won het ANC steeds meer dan 60% van de stemmen.

Werkloosheid en corruptieschandalen rond president Jacob Zuma hebben het imago van het ANC bezoedeld. Het verlies van Nelson Mandela Bay, vernoemd naar ANC’s vrijheidsheld en Zuid-Afrika’s eerste democratisch gekozen president Nelson Mandela, is een klap waaruit de partij nooit zal herstellen, zegt politiek analist voor Zuid-Afrika, Ranjeni Munusamy.

"Als je mensen in Nelson Mandela Bay vraagt, waarvoor ze hebben gestemd, antwoorden ze: 'We hebben gestemd voor verandering’," zegt DA-leider Mmusi Maimane. "Ik denk dat het mij zegt dat onze boodschap is doorgekomen - het zegt dat ons volk ons heeft gehoord. Zuid-Afrikanen geloven nog steeds in een droom van een niet-racistische Zuid-Afrika, Zuid-Afrikanen willen ons land nog steeds zien bloeien."
Eerder zei hij tegen de BBC: "Het ANC heeft gefaald zijn kiezers enthousiast te maken en ze een geloofwaardig aanbod te doen. Dat is wat vaak gebeurt met partijen die de economie slecht beheren, de stad slecht beheren, maar zeggen dat ze als partij groeien.

De definitieve resultaten worden later vandaag verwacht. Tot vanochtend had het ANC 54% van de stemmen, gevolgd door 26% van de Democratische Alliantie en 7% voor de Economic Freedom Fighters (EVF). De lokale verkiezingen worden gezien als een indicatie van de tussentijdse populariteit van president Zuma.

Correspondenten zeggen dat een slechte ANC-prestatie de rivalen van president Zuma kan aanmoedigen om hem binnen de partij uit te dagen. De volgende algemene verkiezingen zullen in 2019 worden gehouden, maar Zuma kan niet gaan voor een derde termijn als president.

De Zuid-Afrikaanse economie is ook één van de belangrijkste kwesties geweest voor de kiezers. De verwachting is dat de groei dit jaar nul procent zal zijn en de werkloosheid eindigt op 27%. Er zijn veel protesten opgelaaid voor betere huisvesting en voorzieningen in Zuid-Afrika. President Zuma is ook verwikkeld geweest in een corruptieschandaal, waarvoor hij is veroordeeld tot terugbetaling van belastinggelden die hij had uitgegeven aan zijn privé-woning. Er waren zware beveiligingsmaatregelen getroffen voor de verkiezingen. De kiescommissie zegt dat de stemming vlot is verlopen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May