Nauwere samenwerking nodig HI en bestuursdiensten
03 Aug 2016, 04:42
foto
Ministr Sieglien Burleson van HI in vergadering met de districtscommissarissen. (Foto: HI)


Er moet voor het juist uitvoeren van het vergunningenbeleid, een nauwere samenwerking komen tussen de bestuursdiensten en het ministerie van Handel en Industrie (HI). In een gesprek tussen minister van HI, Sieglien Burleson en de districtscommissarissen is, onder meer, aandacht gevraagd voor de problemen rond de verstrekking van een Hinderwetvergunning en verkoop van smokkelwaar.

De districtscommissarissen gaven aan dat het voorkomt dat personen eerst in aanmerking komen voor een fabrikantenvergunning en pas daarna een aanvraag van een Hinderwetvergunning op het commissariaat indienen. Dit zorgt voor heel wat problemen, omdat er tijdens de buurtonderzoeken door de desbetreffende instanties diverse kanttekeningen worden gemaakt, waardoor het voor de ondernemer moeilijk wordt om te kunnen ondernemen.

De deken van de districtscommissarissen, Roline Samsoedien, heeft het voorstel gedaan om de voorwaarden bij de KKF te plaatsen, waarbij eerst een Hinderwetvergunning verkregen dient te worden alvorens een fabrikantenvergunning kan worden aangevraagd. Ook is gevraagd voor een evaluatie van de lijst van niet vergunningsplichtige bedrijven en beroepen.

De dc’s krijgen onder meer te maken met verkoop van smokkelwaar, zoals sigaretten en alcoholische drank in de winkels en brandstof die in vaten wordt verhandeld. Er is om assistentie van de Economische Controle Dienst gevraagd, om deze illegale praktijken aan te pakken.

De kwesties rond de amusementspelen in de diverse winkels, het verplicht stellen van de vestiging van houtbedrijven langs het water, het overdragen van gelden van vergunningsrechten in de districtsfondsen, het opzetten van distributie centra voor de distributie van basisgoederen en het versterken van de bestuursdiensten met het accommoderen van de ECD in bepaalde districten werden ook besproken.

Burleson heeft voorgesteld om een kleine commissie, die zich gaat bezighouden met het invullen van wettelijke regelingen, voorwaarden voor Hinderwetvergunning, amusementsspelen en loterijen, te installeren. Districtscommissaris Nerkust, de waarnemende onderdirecteur van Marktbeheersing, het hoofd Juridische Zaken en de juristen die zich met de wet op Bedrijven en Beroepen hebben beziggehouden, zullen in de commissie zitten, meldt de voorlichting van HI.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May