Vliegtuigrampen expert: MH370 gecontroleerd geland
01 Aug 2016, 15:49
foto
Een flap van de vleugel van de Boeiing 777 vlucht MH370 is vorig jaar gevonden op een strand van het eiland Reunion.(Foto: AP)


Een wereldwijde toonaangevende vliegtuigongeluk onderzoeker gelooft dat vlucht MH370 bewust is gevlogen in de zee. Larry Vance heeft in het Australische actualiteitenprogramma 60 Minutes verteld dat erosie langs de achterrand van teruggevonden vleugeldelen een gecontroleerde landing aangeven.

In maart 2014 is de Boeing 777 tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing verdwenen. Het toestel had 239 inzittenden aan boord. Het officieel onderzoeksteam zegt dat hij onderzoekt of het vliegtuig in zijn laatste momenten werd bestuurd.
Een Australische geleide zoektocht naar de vermiste jet heeft zich gericht op een oppervlakte van de oceaanbodem zo’n 2.000 km verwijderd van de westkust van Australië. De zone werd geselecteerd op basis van de theorie van de vlucht geruime tijd is uitgevoerd door de automatische piloot nadat hij van de koers was geraakt.

Maar een functionaris van het coördinatieteam van de zoektocht zegt in het programma dat het wrak buitend die zoekzone zou kunnen zijn als iemand de controle over het vliegtuig had toen het neerstortte. Vance is het voormalig hoofd van de onderzoeksafdeling van de Canadian Aviation Safety Board en de Safety Board of Canada Transportation. Hij heeft meer dan 200 vliegramp onderzoeken geleid. Hij was de belangrijkste auteur van een rapport over de crash van vlucht 111 van SwissAir in1998. In het toestel uit Nova Scotia, Canada, zaten 229 mensen, die allen zijn omgekomen bij de ramp. Het vliegtuig was bij de crash in meer dan twee miljoen stukken gebroken.

Vance vertelt in 60 Minutes dat de afwezigheid van een dergelijk wrak een van de redenen is om te suggereren dat vlucht MH370 in gecontroleerde omstandigheden is geland. "Iemand bestuurde het vliegtuig aan het eind van zijn vlucht," zegt hij. "Iemand vloog het vliegtuig in het water. Er is geen andere alternatieve theorie die je kunt volgen."

Ondanks uitgebreid onderzoek van de zuidelijke Indische Oceaan, is geen spoor van het vliegtuig gevonden. Een jaar geleden is een flap van een vleugel van het toestel gevonden op het eiland Reunion voor de kust van Madagaskar. Volgens Vance tonen foto’s van de flap een gekartelde rand wat wijst op hoge waterdruk erosie die alleen kan worden veroorzaakt als iemand het vliegtuig heeft begeleid in de oceaan. "De kracht van het water is echt het enige dat die gekartelde rand die we zien, kan maken. Het was niet afgebroken. Als het was afgebroken, zou het een nette scheur zijn. Je kan dat ding niet eens breken."

Hij zegt dat het feit dat de flap blijkbaar was uitgeschoven voor de landing ook aangeeft dat iemand het vliegtuig bestuurde toen het de oceaan raakte. “Je kunt de flap niet op een andere manier uitschuiven dan wanneer iemand dat doet. Iemand moet het in werking zetten.”

De theorie van Vance is de nieuwste in wat is uitgegroeid tot een van de grootste onopgeloste mysteries van de luchtvaart. Bij de zoektocht naar vlucht MH370 is een gebied van 120.000 km² van de zeebodem uitgekamd met behulp van onderwater drones en sonar apparatuur vanuit gespecialiseerde schepen. De verwachting is dat de zoektocht wordt beëindigd als tegen het eind van het jaar geen geloofwaardig nieuw bewijs is gevonden.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May