OAS: Studeren in het buitenland of online, het kan!
28 Jul 2016, 02:43
OAS-Suriname in gesprek met ADEK-studenten over de opendag aanstaande zaterdag. (Foto: Ranu Abhelakh)
De Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS) roept Surinamers op om gebruik te maken van de OAS-beurzen. Ongeveer 4000 Surinamers studeren aan de universiteit. In vergelijking tot de regio, investeert Suriname minder in het hoger onderwijs. “Suriname is een land met een gemiddeld inkomen en kan niet voorzien in alle gespecialiseerde studies op elk niveau”, zegt Nancy Robinson, OAS vertegenwoordiger in Suriname aan Starnieuws. “Wij stimuleren daarom studenten die zich willen specialiseren n het buitenland. Het OAS-beurzenprogramma biedt deze kansen.”
In negen van de tien gevallen kiezen Surinamers voor een studie in Nederland. Dit om het gemak van de taal en de familie aldaar. “Maar waarom zou je bijvoorbeeld bosbouw in Europa willen studeren, terwijl deze dichter bij van huis kan? In Brazilië bijvoorbeeld, dat hetzelfde Amazonewoud als Suriname kent”, stelt Robinson. Het studie-aanbod is zeer divers. Het overgrote deel beslaat master en PhD-opleidingen, aangevuld met bachelor studies. Een OAS-beurs kent geen leeftijdslimiet. “Je kunt op elke leeftijd nog je PhD behalen.” Er zijn ook korte trainingsmogelijkheden van enkele dagen voor gespecialiseerde personen. Naast de traditionele vorm van studeren in het buitenland, bestaat de optie om online te leren. “Je kunt dus je werk, beroep normaal uitoefenen en studeren, of een tweede studie erbij volgen.” Volgens Robinson is studeren met een OAS-beurs, een unieke kans die een ieder moet aangrijpen. “Het is een goede combinatie van verder studeren, een ander land zien, internationale ervaring opdoen en Suriname vertegenwoordigen.”
Verschillende beurzenprogramma’s
De OAS financiert studies binnen acht prioriteitsgebieden, zoals gezondheid, democratie, duurzame toerisme ontwikkeling en cultuur. Het hele pakket aan opties, is ondergebracht onder diverse beurzenprogramma’s, legt OAS-medewerker Milou Beens uit. Een hiervan, loopt via Bureau Onderwijs Informatie & Studie Faciliteiten (BOS). “Dit zijn twee tot vijf beurzen die rechtstreeks aan Suriname zijn gegeven”, legt Robinson uit. De meeste studies zijn te volgen in de OAS-lidlanden, als Canada, de VS, Argentinië, Trinidad of Brazilië. De OAS werkt ook samen met organisaties buiten de regio. Via hen loopt het partnerschapsprogramma met studies in China, Engeland, Spanje, Nederland of België. Een ander beursplan is de samenwerking tussen de OAS, Brazilië en de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie. Dit programma biedt tientallen opleidingen in Brazilië op gezondheidsgebied. “De deadline voor deze beursaanvraag is verlengd en is nu op 8 augustus”, benadrukt Robinson.
Het belangrijkste is dat een student een studiekeuze maakt, geeft Beens aan. “En dan de verschillende programma’s doorneemt, om precies te weten waar de studie te volgen is.” Verder wat de vereisten allemaal zijn en deadline voor de aanvraag. Op het OAS-kantoor in Paramaribo helpen de medewerkers graag bij dit proces. Robinson: “Wij treden slechts faciliterend op. De beursaanvraag loopt via BOS of online. De selectie uit alle OAS-lidlanden gebeurt door het kantoor in Washington.” De statistieken krijgt zij aan het eind van de rit. Tussen 2010 en 2014 zijn 7200 beurzen toegewezen, waarvan 23 aan Surinamers, vertelt Robinson.
Bachelor in buitenland
Een ander pluspunt van een OAS-beurs is, dat studenten op de Anton de Kom Universiteit (ADEK) die bijvoorbeeld Milieu doen, hun bachelor in het buitenland kunnen halen. Zij moeten wel twee collegejaren achter de rug hebben. “De beurs (kosten) die de OAS dekt zijn afhankelijk van het land en de universiteit waar iemand studeert. De financiering kan oplopen tot bijvoorbeeld US$ 30.000 per jaar”, zegt Beens. Sommige studies zijn in het Engels, andere in het Spaans of Portugees. “De taal mag absoluut geen barrière zijn om je verder te scholen”, vindt Robinson. Er zijn opties om deze aan te leren: cursus vooraf of simultaan met de studie. “Bij sommige universiteiten start men in het Engels. Zij eisen dat de student aan het eind van de studie instaat moet zijn de taal te spreken. Bijvoorbeeld in Brazilië.”
Het OAS-beurzenprogramma bestaat al 58 jaar. Intussen hebben al 100.000 personen met een beurs kunnen studeren aan één van de 116 universiteiten. “Het heeft geresulteerd in toenemende vriendschapsrelaties”, geeft Robinson aan. Aanstaande zaterdag staat de organisatie ook op de Opendag van de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen en Faculteit der Technologische Wetenschappen. Deze opendag is van 09.00 tot 13.00 uur op het universiteitscomplex in gebouw 6 en 16.