Hoefdraad: Lichtpunten om druk op valuta te verminderen
21 Jul 2016, 00:01
foto
De indicatieve koers van de CBvS voor donderdag.


De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor donderdag is SRD 7,19 voor de aankoop van de US dollar. De koers is nog steeds niet gestabiliseerd, laat staan dat er sprake is van een daling. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën antwoordde op een vraag in De Nationale Assemblee dat iedereen koersstabilisatie wil hebben. Hij zegt dat er lichtpunten zijn om de druk te verminderen.

In mei is het vrije marktsysteem ingevoerd. Vanuit de CBvS en de regering wordt gewerkt naar stabilisatie van de koers, deelde Hoefdraad mee. Indien mogelijk zal tot neergang van de koers worden overgegaan. Hij merkte op dat de regering bezig is met de Islamic Development Bank (IsDB) voor de mogelijke financiering van de basisbehoeften, gezondheidszorg en ook binnen de productieve sfeer.

De regering is in discussie met de IsDB over het kunnen financieren van de brandstofimporten. "Dat zal natuurlijk tegen de geldende koers van de markt gebeuren. De overheid zal dan via subjectsubsidie haar ondersteuning geven waar het nodig is. Ten minste zal dat de druk weghalen van de schaarse deviezenpot die wij op dit moment met z'n allen moeten delen," zei Hoefdraad.

"Het is nog werk in progress, maar wij zijn ervan overtuigd dat ergens een stabilsatiepunt zal worden bereikt," benadrukte de minister. Hij haalde aan dat van alle achterstanden er een rust op de valutamarkt moet komen. President Desi Bouterse zei op een persconferentie de vorige week dat hij voor de tweede keer belooft dat de koers omlaag zal gaan. De hoge koers geeft problemen in de gehele economie. Later op de dag wordt de discussie over het Stabilisatie- en Herstelplan voortgezet in De Nationale Assemblee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May