Turkije: 'Heksenjacht' treft 45.000 mensen
20 Jul 2016, 05:35
foto
Een gewapende politieagent staat voor de ingang van het vernielde gebouw van de speciale troepen in Ankara, Turkije. (Foto's: Reuters)


De regering van Turkije heeft minstens 45.000 mensen opgepakt, ontslagen of geschorst van hun baan in de nasleep van de mislukte coup van de vorige week. De zuivering van personen die minder loyaal zouden zijn aan president Recep Tayyip Erdogan is verbreed naar docenten, decanen en de media.

De regering zegt dat ze zijn gelieerd aan de geestelijke Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten (VS) woont. Volgens president Erdogan heeft hij de opstand geleid. Gülen zelf heeft elke bewering in die richting ontkend. Premier Binali Yildirim beweert dat de predikant een "terroristische organisatie" leidt. “We zullen ze vanaf de wortels opgraven,” zei hij in het parlement.

Turkije oefent druk uit op de VS om de uitlevering van Gülen. De kwestie is dinsdag aangehaald tijdens een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Barack Obama en president Erdogan, meldt het Witte Huis. Woordvoerder Josh Earnest zegt dat een besluit over het al dan niet uitleveren, zal worden genomen op basis van een verdrag tussen de twee landen.

Een Turkse regeringswoordvoerder heeft gesuggereerd dat de VS in staat moet zijn om "op grond van verdenking" de geestelijke uit te leveren in plaats van op basis van feiten tegen hem. "Er is een zeer sterk vermoeden voor zijn (Gülen's) betrokkenheid in deze couppoging. Dus dit is voldoende reden", stelt woordvoerder Ibrahim Kalin. Gülen heeft de beweringen dat hij achter de poging tot staatsgreep zit, “belachelijk” genoemd. "Ik dring er bij de Amerikaanse regering op aan om elke poging om het uitleveringsproces te misbruiken om politieke vetes uit te vechten, te verwerpen", zegt hij in een verklaring.

De ‘heksenjacht’ van de Turkse regering heeft zich uitgebreid naar de onderwijssector en overheidsdiensten. Zo zijn er 15.200 leraren en ander onderwijspersoneel ontslagen; aan 1.577 decanen is bevolen af te reden; bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 8.777 werknemers ontslagen en zijn 1.500 van het ministerie van Financiën de laan uitgestuurd. Ook 257 mensen die werken op het kantoor van de premier mochten hun biezen pakken. De vergunningen van 24 radio- en tv-zenders zijn ingetrokken, omdat ze banden zouden hebben met Gülen.

Het nieuws komt bovenop de arrestatie van meer dan 6.000 militair personeel en het ontslag van bijna 9.000 politieagenten. Ongeveer 3.000 rechters zijn ook geschorst. Het verwijderen van duizenden ambtenaren heeft internationale waarnemers gealarmeerd. De Verenigde Naties dringt er bij Turkije op aan om de rechtsstaat te handhaven en de mensenrechten te verdedigen.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, beschuldigt Turkije ervan "wraak" te nemen tegen zijn tegenstanders en critici. Volgens hem is een debat over het herstel van de doodstraf in Turkije “zeer verontrustend”. De Europese Unie heeft gewaarschuwd dat een dergelijke stap, het einde betekent van gesprekken voor toetreding van Turkije tot de unie. Volgens de officiële cijfers, zijn bij de couppoging vrijdagavond 232 doden en 1.541 gewonden gevallen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May