SRD 300 miljoen aan achterstallige reçu's nog open
20 Jul 2016, 00:27
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.


De achterstanden in de betalingen van de afgelopen dienstjaren zijn op dit moment SRD 300 miljoen. Daarnaast zijn er elke maand reguliere vaste betalingsverplichtingen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën somde dinsdag in De Nationale Assemblee op: salarissen, AOV, financiële bijstand, ziekenhuizen, zorgverzekering, subsidies aan tehuizen en overheidsinstellingen. Er wordt ook gekeken naar betalingen die zeer belangrijk zijn om te voorkomen dat ondernemers mensen ontslaan. Het beleid van reçu's voor dit jaar is dat deze zo snel mogelijk worden afgehandeld. Er is nu voor dit jaar een achterstand van SRD 11 miljoen.

De reçu's die betaald moeten worden en al in het betaalsysteem verwerkt zijn van de centrale betaaldienst, worden komende week afgehandeld zei Hoefdraad. Volgens de regels die gehanteerd worden, kunnen reçu's aan crediteuren maximaal negentig dagen in het betaalsysteem vertoeven, voordat er gesproken kan worden van een achterstand. Mensen worden dagelijks uitbetaald, voor zover mogelijk met de beschikbare middelen. Er zijn afgelopen weken in een goede sfeer met verschillende ondernemers betalingsafspraken gemaakt, deelde de minister mee.

De minister voerde aan dat betalingen alleen gedaan kunnen worden als er inkomsten zijn. Op dit moment is er terugval in de belastingontvangsten, mede door de verlichtende maatregelen van de overheid. Het tekort aan inkomsten is rond de SRD 465 miljoen. Met de gebrekkige middelen die binnenkomen, worden de machines geolied en draaiende gehouden, stelde Hoefdraad. Het cumulatief tekort van januari tot mei dit jaar bedroeg SRD 648.5 miljoen, 2,8% van het Bruto Binnenlands Product. Er worden op korte termijn maatregelen getroffen om de inkomsten van de overheid te verhogen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May