De huidige koersontwikkelingen
20 Jul 2016, 09:14
foto


Elk geluid uit de gemeenschap moet serieus worden genomen door onze beleidsmakers. Gelet op de huidige koersontwikkelingen, die zeer ernstige vormen aannemen, dient door de Overheid intensief te worden aangepakt.

Enkele aanbevelingen ter overweging:
- Illegale wisselaars moeten hard worden aangepakt. Het grootste deel van de z.g. 'zwart wisselaars' zullen werken voor kapitaalkrachtigen of voor witwassers.
- De legale cambio’s die vergunningplichtig zijn, kunnen door de Centrale Bank van Suriname of door het ministerie van Financiën worden opgedragen om een vast afgesproken en bepaalde dag- wisselkoers te hanteren; dit ter voorkoming van een wildwest situatie.

In deze precaire financiële periode is het geboden om geen onnodige goederen te importeren, dit gaat ten koste van onze schaarse deviezen.
Het is ook de wens om geen grote en vooral geen delegaties af te vaardigen, die haast geen resultaten boeken.
Boven aangehaalde aanbevelingen, c.q. suggesties kunnen mogelijkheden bieden om de verhoogde wisselkoers enigszins te helpen verlagen.

Een retorische vraag, die gesteld wordt en kan gesteld worden, is: Vinden er geen witwaspraktijken plaats bij de cambio’s, bij de kleine wisselaars (op straat en op de markt) en bij de casino’s?

Dezerzijds wordt gesteld, dat zonder interventie van de Centrale Bank van Suriname en door de onzekere situatie zal de wisselkoers zonder meer stijgen; tevens zal de vraag naar vreemde valuta toenemen.
De geldontwaarding neemt met de dag toe en de consument betaalt haast twee maal de prijs voor goederen en vooral voor eerste levensbehoeften en andere diensten.

President D.D. Bouterse geeft wel toe, dat na elke valutaveiling de koers integendeel omhoog is gegaan en de wisselkoersen die zijn vrijgelaten, hebben averechts gewerkt. De SRD is minder waard geworden.

Als wij de president moeten geloven, dan zal de koers omlaag gaan. Deze belofte doet hij voor de tweede keer.

Hopelijk zal hij deze belofte waar maken en dit niet voor de derde keer hoeft te herhalen, want de Surinaamse gemeenschap hoopt dat de geldontwaarding en de koers een halt wordt toegeroepen.

Trouwens is driemaal scheepsrecht!

Roy Harpal
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May