'Clash' tussen minister Peneux en BvL-voorzitter Valies
19 Jul 2016, 13:47
foto
Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, docenten en scholieren van IMEAO bij MinOWC. (Foto's: Raoul Lith)


Tussen onderwijsminister Robert Peneux en Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, is er vandaag een 'clash' ontstaan. De IMEAO-scholen hebben geprotesteerd tegen de reorganisatie waarmee het ministerie bezig is. Peneux wilde duidelijk maken aan de scholieren en docenten wat er aan de hand is. Valies hield de bewindsman voor dat hij de reorganisatie moet stopzetten. Peneux stelde dat Valies niet voor hem bepaalt wat hij moet doen. Toen er een tumult ontstond en niet meer geluisterd werd, besloot Peneux weer naar binnen te gaan.

"Nee ik ben boos weggelopen. Laat mij dat aan de gemeenschap uitleggen," zei de minister gelijk erna in gesprek met journalisten. "Ik heb er problemen mee wanneer de Bond de Leraren, de heer Valies bezig is het volk te misleiden." Peneux zei dat Valies nooit wil toegeven of iets waar is. Hij wil alleen zijn wil opdringen aan mensen, meent de bewindsman. Hij vindt dat als er sprake is van dialoog, dan moeten mensen open kaart spelen.

Valies is volgens Peneux bewust bezig scholieren en docenten te misleiden. De minister wilde doorgeven wat de statistieken zijn. Niveau 2 van IMEAO is door niemand gekozen. En voor niveau 3 zijn er landelijk maar acht leerlingen. Het ministerie heeft op basis van de gegevens geconstateerd dat niveau 1 en 2 niet aantrekkelijk zijn voor de scholieren. De meeste scholieren kiezen voor niveau 4. Als alle niveaus gehandhaafd worden, moet een school 45 klassen hebben. Wanneer leerlingen niet overgaan, moet er uitgebreid worden naar 90 klassen. Geen enkele IMEAO school zou deze verandering kunnen dragen. Er zijn niet zoveel lokalen.

De bewindsman benadrukt dat reorganisatie een aangelegenheid is van het ministerie. Natuurlijk zal in overleg getreden worden met de directies van de scholen. Peneux deelt mee dat de directeuren overleg hebben geweigerd. Er is een stuurgroep in het leven geroepen om de herstructurering te bewerkstelligen. De inrichting van een school, bemensen en voorziening van leermiddelen aan een school, zijn een aangelegenheid van het ministerie. "Maar wat zien wij nu gebeuren. Meneer Valies wil het ministerie opdragen wat te doen. En ik denk dat hij als bondsvoorzitter veel te ver gaat."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May