Groep schuift Naze Amina als nieuwe granman naar voren
18 Jul 2016, 04:30
foto
Naze Amina is door een groep van de stam benoemd tot granman der Saramaccaners.


Naze Amina is volgens een deel van Saramaccaanse stam de nieuwe granman. Hij is afgelopen zaterdag na te zijn gekozen door de Lo-oudsten van de Matjaw gepresenteerd aan het publiek. Dit gebeurde op Dangogo 1. Hij is nog niet traditioneel ingezegend. Nadat hij wordt ingezegend is, hij dan de hoogste gezagsdrager van de stam.

Afgelopen weekend zijn er te Dangogo 1 en Asidonhopo verschillende plechtigheden gehouden ter afsluiting van de rouwperiode en aanwijzing van de nieuwe granman. Amina is benoemd tot de opvolger granman Belfon Aboikoni, die op 24 juni 2014 is ingeslapen. Ernie Landveld zegt dat de opvolging volgens de juiste procedures is geschied. Binnen de Matjaw lo is besloten dat de Adisi's, waartoe Belfon Aboikoni en zijn voorganger behoorde, afstand doen van een eigen voordracht. Het is nu de tijd dat het granmanschap gaat naar de Amina is van de Matjaw lo. "Zelfs de oudsten binnen de familie Aboikoni zijn hiermee akkoord gegaan. De keuze is na bepaalde rituelen gevallen op Amina," zegt Landveld.

Afgelopen weekend is volgens Landveld ook de weg vrij gemaakt voor de weduwe van de ingeslapen granman om de rouwperiode af te sluiten. De waarnemend granman Pavion Kownoe is intussen per schrijven op de hoogte gesteld van deze benoeming. Aan hem is gevraagd om de regering hierover te informeren zodat zij de verdere stappen onderneemt om de granman te erkennen in deze functie.

Binnen de Matjaw lo zijn partijen niet op één lijn. Een deel van de Adisi's, onder leiding van hoofdkapitein Albert Aboikoni, claimt nog steeds het granmanschap. Deze groep wil in september het proces tot aanwijzing van een nieuwe granman aanvangen.

Ala-D Media
Advertenties