Turkije: Menigte verfoeit complot staatsgreep
17 Jul 2016, 10:36
foto
Aanhangers van president Tayyip Erdogan wuiven met de Turkse vlag, terwijl ze zich verzamelen op het Taksim plein in Centraal Istanbul. (Foto's: Reuters)


Grote menigten hebben zich verzameld in Istanbul en andere steden, na oproepen van de Turkse autoriteiten om de democratie te verdedigen na de mislukte militaire staatsgreep. Minder dan 24 later uur eerder blijken duizenden te helpen het complot af te wijzen.

President Tayyip Erdogan wil de uitlevering van de geestelijke Fethullah Gülen die in de Verenigde Staten woont. Maar Gülen verwerpt elke suggestie van banden naar wat er is gebeurd. In de nasleep van de poging tot staatsgreep zijn bijna 3.000 militairen aangehouden en zijn ongeveer 2.700 rechters ontslagen. Onder de gedetineerden bevinden zich ook generaals.

Premier Binali Yildirim heeft de poging tot staatsgreep een "zwarte vlek op de Turkse democratie" genoemd. Vrijdagavond werden explosies en geweervuur gehoord in de belangrijkste steden. Officiële cijfers zetten het aantal burgers en politieagenten die zijn gedood op 161. Ook 104 militairen die waren betrokken bij de coup, zijn overleden. Het aantal gewonden was 1.440.

Honderden soldaten zijn in Ankara aangehouden voor vermeende betrokkenheid bij de staatsgreep, waardoor politiebureaus overlopen. Sommigen zijn onder gewapende politie-escorte in bussen overgebracht naar een sportstadion. Persbureau Reuters toonde beelden waarbij sommige van de gevangenen, geboeid en gestript tot boven de taille, op de vloer van één van de bussen zaten.

De regering heeft verklaard dat zij de situatie onder controle heeft. Zij heeft eraan toegevoegd dat 2.839 mensen zijn opgepakt, van voetvolk tot hoge officieren, “ook degenen die de ruggengraat van de opstand vormden.’ Autoriteiten begonnen ook met een grootscheeps hardhandig optreden binnen de rechterlijke macht, waarbij bijna 3.000 aanklagers en rechters die ervan verdacht worden banden te hebben met Gülen, van hun post zijn verwijderd. Ook binnen de hooggerechtshoven zijn functionarissen ontslagen.

Erdogan vindt dat aanhangers van Gülen verantwoordelijk zijn voor de staatsgreep. Hij heeft de geestelijke vaker beschuldigd van pogingen tot muiterij in het leger, de media en de rechterlijke macht. Volgens ambtenaren zijn tien leden van de hoge raad van rechters en openbare aanklagers en twee leden van het Grondwettelijk Hof, al aangehouden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May