Regering Turkije heeft roer weer in handen
16 Jul 2016, 01:00
foto
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is terug en belegde op de luchthaven in Istanbul een persconferentie. (Beeld: APTN)


De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van zijn vakantieadres teruggekeerd in Istanbul. Bij aankomst op de luchthaven belegde hij een persconferentie. Hij zei dat de couppoging van een deel van het leger is mislukt. De president heeft aangekondigd de coupplegers hard aan te zullen pakken. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu zijn er diverse officieren gearresteerd. Meer dan 40 personen hebben het leven gelaten, onder wie ook zeventien politieagenten. Ruim 150 mensen zijn gewond.

Erdogan had vanuit zijn vakantieadres het volk opgeroepen om de straat op te gaan. Massa's mensen hebben hier gehoor aan gegeven in hoofdstad Ankara en in Istanbul. De protesterende menigte heeft de muitende militairen het bijzonder moeilijk gemaakt. Het lukte de coupplegers om voor enige tijd de staatstelevisie over te nemen. Aangegeven werd dat de macht is overgenomen om de democratie in het land te herstellen.

De situatie is volgens rapportages van lokale en internationale media nog niet helemaal overzichtelijk. Het is wel duidelijk dat de regering het gezag heeft hersteld. Premier Binali Yildirim gaf aan dat de situatie grotendeels onder controle is. Ruim 130 personen zijn gearresteerd.

Erdogan deelde mee dat het leger zal worden gezuiverd. Hij zei dat de militairen die de staatsmacht wilden overnemen, in opdracht van zijn aartsvijand, de geestelijke Fethullah Gülen, zouden handelen. Hij was eens een medestander van Erdogan. Gülen woont in Pennsylvania in de Verenigde Staten. Erdogan zei dat hij terug is en met zijn volk blijft. "Ik ga nergens."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May