NV Luchthavenbeheer en SLM slaan handen ineen
16 Jul 2016, 00:34
foto
Vijay Chotkan, directeur van NV Luchthavenbeheer geeft een badge aan SLM-topper Robbi Lachmising. (Foto's: René Gompers)


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft de vertrekhal van de Johan Adolf Pengel luchthaven overgedragen aan NV Luchthaven- beheer. De stukken zijn vrijdag in de aankomsthal getekend. Bij de overdracht zijn niet alle problemen opgelost. De bedrijven hebben elkaar zestig dagen de tijd gegeven om zaken in orde te maken.

Het kopstuk van Johan Pengel heeft als decor gediend toen SLM-directeur Robbi Lachmising en directeur Luchthavenbeheer Vijay Chotkan, hun handtekeningen op de documenten plaatsten. Met de overdracht is een eind gekomen aan jaren van mislukte pogingen om de vertrekhal van SLM over te nemen. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is de strijd gaande, halen enkele sprekers aan. De minister van Transport, Communicatie & Toerisme is trots en blij dat het nu eindelijk wel gelukt is. Vier maanden van “harde onderhandelingen, trappen en slaan” zijn achter de rug, geeft hij aan. ‘Jopie’ kijkt vrolijk naar de twee bedrijfsdirecteuren die elkaar een stevige brasa geven en beloven de luchtvaartsector hoger te tillen. Nu de vertrekhal in de boezem is van Luchthavenbeheer, wordt voldaan aan internationale standaarden, wordt er door de verschillende sprekers benadrukt.

Het is nog niet helemaal duidelijk in welke vorm het werk van de SLM en Luchthavenbeheer wordt vervolgd. De dochterondernemingen van de SLM, Surair Catering Services, Surair Ground Services, Surair Aircargo Services zullen enkele rechten verleend worden voor de opstallen die er al staan. Ook moet er nog beslist worden hoe bepaalde ruimten en personeel ingezet worden. Een van de voorstellen is dat de SLM ruimte huurt van NV Luchthavenbeheer. Het personeel van SLM wordt dan gehuurd door NV Luchthavenbeheer, geeft Lachmising aan. Robby Maaijen, voorzitter van de SLM-bond, vult aan dat is overeengekomen dat binnen zestig dagen beide partijen de zorgpunten moeten hebben weggemaakt. Minister Rusland heeft aan Maaijen verzekerd dat de arbeidsplaatsen gegarandeerd zijn.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Lachmising merkt op dat het heel moeilijk is geweest voor de SLM om haar ‘baby’ weg te geven. Het ging er bij de SLM niet om het loslaten, maar om de garantie dat de klanten goed behandeld blijven worden. Hij haalt aan dat het ook moeilijk was door de grote investeringen van het luchtvaartbedrijf om bepaalde standaarden te kunnen bereiken. “Dit kan een aderlating worden genoemd voor de SLM,” zegt Lachmising onomwonden. “Maar geen aderlating voor de luchtvaartsector. Het is dat de verantwoordelijkheid voor ‘het gezin’, nu bij iemand anders is,” relativeert hij. “Het is een nieuwe mogelijkheid om de luchtvaartsector te bevorderen.”

Chotkan onderschrijft de emoties van de SLM. “De baby blijft hier, we gaan deze samen verzorgen en groot brengen,” belooft hij. Chotkan kondigt aan dat er veranderingen komen. Het moderniseren en of ‘upgraden’ van bestaande faciliteiten en het opzetten van een tien kilometer lange muur om het terrein, zijn enkele van de plannen. Hij heeft aan de SLM directeur een ‘badge’ overhandigd die hem de mogelijkheid biedt “vrijelijk rond te lopen zowel hier als daar (de vertrekhal).”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May