Cubaanse minister van Economie ontslagen
14 Jul 2016, 20:13
foto
Marino Murillo blijft in grote lijnen betrokken bij het beheer van de Cubaanse economie. (Foto: AFP)


De Cubaanse minister van Economie, Marino Murillo, is ontslagen uit zijn functie. Zijn ontslag volgt na de waarschuwing van president Raul Castro vorige week dat de Cubanen de broeksriem moeten aanhalen te midden van de aanhoudende economische crisis in Venezuela.

De regering zegt dat Murillo nu verantwoordelijk zal zijn voor toonaangevende markthervormingen. Cuba's economie is nauw verbonden met die van zijn socialistische bondgenoot, Venezuela. Maar Venezuela is getroffen door de olieprijzen die nog steeds relatief laag blijven.

Het besluit om de minister van Economische Zaken nieuwe taken te geven, draagt bij aan het groeiend gevoel van economische onzekerheid in Cuba. Voorlopig zal Murillo breed betrokken blijven bij het beheer van de economie van het communistische eiland.

President Castro heeft eerder meegedeeld dat de Cubanen zich schrap moeten zetten voor een moeilijke tweede jaarhelft. Overheidsinstellingen zijn ertoe overgegaan hun energieverbruik te beperken, terwijl een gezamenlijke Cubaans-Venezolaanse olieraffinaderij in de stad Cienfuegos tijdelijk is gesloten.

Al langer dan een decennium, heeft Venezuela naar schatting 100.000 vaten olie per dag naar Cuba verscheept. Een groot deel is betaald door missies van de Cubaanse gezondheidszorg in Venezuela. Murillo wordt vervangen door een andere veteraan politicus, Ricardo Cabrisas Ruiz, die heeft toegezien op de recente herstructurering van de schulden van het land.

Sinds hij de macht in 2008 heeft overgenomen van zijn broer Fidel, heeft president Raul Castro het mogelijk gemaakt dat een groot deel van de staat gecontroleerde landbouwsector is overgegaan in coöperaties en gelegaliseerde kleine en middelgrote particuliere ondernemingen. Met het herstel van de betrekkingen met de Verenigde Staten vorig jaar, heeft Cuba zich ook opengesteld voor buitenlandse investeringen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May