Hechtere samenwerking Suriname en India in verschiet
12 Jul 2016, 03:04
foto
Minister Mike Noersalim en de Indiase ambassadeur Satendar Kumar. (Foto: Biza)


Suriname en India streven naar een hechtere samenwerking. India heeft veel expertise op het gebied van bevolkingsregistratie en ICT. Het land stelt jaarlijks 20 beurzen ter beschikking voor diverse trainingen en Surinamers kunnen daar gebruik van maken. De Indiase ambassadeur Satendar Kumar sprak hierover gisteren met minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza).

Suriname kan eventueel de behoefte aan specifieke projecten en trainingen voor Biza, aangeven bij de Joint Committee meetings. Bij de ontmoeting met Kumar kwamen onder andere de bevolkingsregistratie, Nationaal Archief Suriname (NAS) en toepassing van ICT ter sprake. Volgens de Indiase ambassadeur is de diasporagemeenschap erg belangrijk voor zijn overheid.

"Wij bieden personen tot en met de vierde generatie van de diaspora bijna alle faciliteiten die Indiërs ook hebben. Ze kunnen alleen niet beschikken over landbouwgrond en hebben geen stemrecht. We zijn nu bezig met het opzetten van een Pravasi Bharatya Centrum, waar alle informatie over de diaspora gemeenschap beschikbaar zal zijn. Indien Suriname een digitale bibliotheek heeft, dan kan de link daaraan worden gekoppeld," vertelde Kumar.

Tijdens het gesprek werd aangekaart dat niet alleen in Suriname een monument staat van Baba en Mai. Op 7 oktober 2015 werd dit monument ook in Kolkata, India, onthuld door de minister van 'Overseas Indian Affairs and External Affairs', Sushma Swaraj. Het monument in Kolkata staat op de plek van waar de emigranten naar Suriname vertrokken en maakt de historische verbondenheid tussen Suriname en India zichtbaar.

Het onderhoud tussen Noersalim en Kumar werd afgesloten met de uitwisseling van wederzijdse geschenken, meldt de voorlichting van Biza.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May