Van Dijk-Silos wil Caribisch centrum voor kinderen
08 Jul 2016, 05:58
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos. (Foto: René Gompers)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie is vanaf maandag voor een week in buurland Guyana, om een conferentie van Unicef bij te wonen over kinderrechten. De bewindsvrouw zegt in gesprek met Starnieuws dat zij een plan heeft om 'Kinderrechtencentrum voor het Caribisch Gebied' op te richten. Van Dijk-Silos benadrukt dat zij op de conferentie moet zijn, want het Caribisch Gebied moet zich committeren aan Suriname.

De minister zegt dat het loopt met het pilot project dat zij is begonnen in Apoera om kinderen die misbruikt worden op te vangen en te beschermen. Het ministerie is bijna klaar met het pilot project. Bepaalde trainingen zijn stopgezet omdat er geen geld is voor trainingen. "Gelukkig heeft Unicef besloten Suriname financieel te ondersteunen. Zij zullen ook de tweede pilot ondersteunen," vertelt de minister.

Het tweede pilot project zal uitgevoerd worden in Coronie en Paramaribo. Apoera heeft een eigen cultuur en eigen methoden. In de kustvlakte kan het project niet precies zo worden uitgevoerd, vandaar dat er een tweede pilot nodig is. Hierna komt er een landelijk project dat de minister in oktober wil formuleren. In 2017 kan het project in het hele land worden uitgevoerd, waardoor kinderen beter beschermd zijn tegen misbruik.

In de periode van vier maanden zijn er zeker 25 gevallen gevallen geweest van misbruik. Het zijn tot nu toe allemaal meisjes. De minister is ervan overtuigd dat ook jongens seksueel misbruikt worden. Het gaat om kinderen van 4 tot 12 jaar. Ook mishandeling en verwaarlozing wordt veel tegengekomen in de praktijk. De minister zegt dat zij dit echt wil realiseren waardoor kinderen niet de dupe worden van seksueel misbruik, mishandeling en verwaarlozing. "Daarom ben ik blij dat Unicef ondersteuning geeft. Er is in het landenprogramma geld beschikbaar voor Suriname." De minister zegt dat Unicef niet een heel groot budget heeft, maar verwacht wordt dat tussen US$ 1 en anderhalf miljoen beschikbaar kan worden gesteld voor het opzetten van het Caribisch Centrum in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May