China overstromingen: Rood alarm voor Wuhan
06 Jul 2016, 18:38
foto
De straten zijn veranderd in woeste rivieren.(Foto: China Daily/Reuters)


De Chinese stad Wuhan is op rood alert voor meer zware regenval. Hevige regenbuien in de avond hebben delen van de stad onder water gezet. Het openbaar vervoer en de water- en stroomtoevoer in de stad van tien miljoen zielen is zwaar getroffen. Sommige bewoners zitten gevangen in hun huizen.

De overstromingen hebben meer dan 180 mensen gedood en hebben chaos veroorzaakt in heel China. De politie in de naburige provincie Anhui heeft gewaarschuwd dat alligators van een boerderij zijn ontsnapt als gevolg van de overstromingen.

De meteorologische dienst van Wuhan heeft het alarm vandaag op rood gezet. De dienst voorspelt wind, regen en overstromingen in zowel stedelijke als landelijke gebieden. De Chinese media melden dat in de afgelopen week meer dan 560mm regen is gevallen. Het zijn de zwaarste regens ooit in de geschiedenis van de stad, die aan de Yangtze rivier ligt.

Wegen en metrostations zijn overspoeld met water, en treinen zijn geannuleerd. In sommige gebieden is de watervoorziening afgesneden. In een woonwijk was het volledig donker. De Chinese premier Li Keqiang is in Wuhan - de hoofdstad van de provincie Hubei - om toezicht te houden op hulp- en reddingsoperaties. Ondertussen heeft de Chinese president Xi Jinping, het leger opgedragen hulp te bieden in het hele land.

Te midden van de crisis schommelen de officiële cijfers over het aantal doden. De staatstelevisie heeft vandaag het aantal gezet op ongeveer 170. Social media zijn overspoeld met foto's van woeste waterstromen die razen door metrostations, auto's en gebouwen onderdompelen, en brandweerlieden die gestrande mensen redden uit snelstromende rivieren die eerder woonstraten waren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May