Lionel Messi krijgt gevangenisstraf voor belastingfraude
06 Jul 2016, 11:21
foto
Lionel Messi van FC Barcelona en zijn vader Jorge Horacio Messi in de rechtbank op 2 juni 2016 in Barcelona.(Foto's: Getty Images)


De Argentijnse sterspeler en spits van Barcelona, Lionel Messi, is veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf voor belastingfraude. Zijn vader, Jorge Messi, heeft ook een gevangenisstraf gekregen voor het oplichten van Spanje voor € 4,1 miljoen tussen 2007 en 2009.

Vader en zoon worden ook geconfronteerd met miljoenen euro's aan boetes voor het gebruik van belastingparadijzen in Belize en Uruguay om zo de winst van beeldrechten te verbergen. Geen van beide mannen zal naar verwachting in de gevangenis belanden. Onder het Spaanse systeem kunnen gevangenisstraffen van minder dan twee jaar onder proeftijd worden voldaan.

De rechtbank in Barcelona heeft de voetballer en zijn vader woensdag schuldig bevonden aan drie aanklachten van belastingfraude. Naast de gevangenisstraffen, heeft Messi een boete van ongeveer € 2 miljoen gehad en zijn vader € 1,5 miljoen. Ze hebben in augustus 2013 een vrijwillige "corrigerende betaling" van € 5 miljoen gedaan, gelijk aan de vermeende niet-betaalde belastingen vermeerderd met rente. Er kan hoger beroep worden aangetekend tegen het vonnis bij het Spaanse hooggerechtshof.

Tijdens het proces heeft Lionel Messi steeds benadrukt dat hij "niets wist" over het beheer van zijn financiële zaken. Hij zei dat zijn vader die zaken behandelde, terwijl hij aan “het voetballen” was. Jorge Messi beweerde dat hij onvoldoende kennis had om een dergelijke fraude te orkestreren. Hij gaf de schuld aan zijn belastingadviseurs.
Lionel Messi heeft zich eind vorige maand teruggetrokken uit het internationale voetbal. Hij heeft vijf keer de Fifa World Player of the Year-award gewonnen en is één van de rijkste sporters in de wereld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May