Kurt Nahar artist-in-residence in New Orleans, USA
05 Jul 2016, 21:12
foto
De kunstenaar Kurt Nahar.


Beeldend kunstenaar Kurt Nahar vertrekt op 7 juli naar de VS waar hij als artist-in-residence bij het Joan Mitchell Center in New Orleans onderzoek zal doen naar, en werk zal creëren over, een maatschappelijk thema dat de wereld in haar greep heeft. Nahar zal zich in New Orleans concentreren op de vele kanten van het vluchtelingenvraagstuk.

De residency bij het Joan Mitchell Center werd bij Readytex Art Gallery onder de aandacht gebracht door onze goede vriendin en vaste collaborator in de kunst, Rosie Gordon-Wallace van DVCAI (Diaspora Vibe Cultural Arts Incubator) in Miami. Rosie is in de afgelopen jaren al twee keer met een team van Amerikaanse/Caribische kunstenaars in Suriname geweest, en is al langer een fan en ondersteuner van het werk van Kurt Nahar. Op haar advies ging het team van Readytex Art Gallery samen met partnerkunstenaar Kurt Nahar aan de slag om voor hem een aanvraag in te dienen voor deelname aan het residencyproject in New Orleans. In februari 2016 werd bekend dat Kurt Nahar door de selectiecommissie van het Joan Mitchell Center gekozen was voor hun zomer-residencyperiode.

Het Joan Mitchell Center streeft ernaar een plek te zijn voor creatie, innovatie en transformatie, met bijzondere waardering voor de waarden van gemeenschap, diversiteit en sociale rechtvaardigheid. Een ideale plek dus voor het onderzoek en het werk dat Kurt Nahar tijdens zijn verblijf bij het Joan Mitchell Center wil gaan doen. In zijn onderzoek betrekt hij namelijk ook de mensen die in New Orleans als gevolg van de orkaan Katrina hun woongebied ontvluchtten. Maar hij betrekt ook de marrons die tijdens de binnenlandse oorlog in Suriname uit hun dorpen in het binnenland naar Frans-Guyana en Paramaribo vluchtten en uiteraard ook de huidige, wereldwijd veelbesproken vluchtelingencrisis vanuit het Midden-Oosten.

De kunstenaar concentreert zich in zijn onderzoek vooral op de gevolgen en de vaak tragische nasleep van deze gebeurtenissen voor betrokken gemeenschappen en individuen. Welke vorm zijn kunstwerk precies zal aannemen - hoewel het praktisch zeker is dat het installatie wordt met lokaal gevonden materiaal -, is afhankelijk van wat Kurt Nahar tijdens zijn onderzoek allemaal tegenkomt.
Nahar’s residency bij het Joan Mitchell Mitchell Center in New Orleans loopt van 11 juli tot en met 5 augustus. Hierna verblijft de kunstenaar nog enkele dagen in Miami als gast van de DVCAI waar Rosie Gordon-Wallace ervoor zorgt dat hij de gelegenheid krijgt zijn werk ook in het bruisende kunstcircuit aldaar te presenteren, meldt Readytex Art Gallery.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May