Moesson noodweer: Tientallen doden in Pakistan en India
04 Jul 2016, 22:52
foto
Indiase militairen zoeken naar overlevenden na de aardverschuiving in de staat Uttarakhand. (Foto's: AFP)


Overstromingen en aardverschuivingen hebben in het noorden van Pakistan en India minstens 58 mensen het leven gekost. Zware moessonregens hebben de overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt.

In het Pakistaans district Chitral hebben overstromingen huizen en een moskee beschadigd waarbij zo’n 30 personen zijn omgekomen. Bij overstromingen en aardverschuivingen in de Indiase staten Uttarakhand en Arunachal Pradesh zijn in de afgelopen dagen tot nog toe 28 mensen gedood. Jaarlijks sterven er in de Zuid-Aziatische moesson overstromingen honderden mensen. Slecht weer heeft in beide landen de reddingsoperaties belemmerd.

De inwoners van het dorp Arsun in Chitral zijn in de nacht van zaterdag op zondag overvallen door plotselinge overstromingen. Sommigen waren bezig met het Ramadan avondgebed in de plaatselijke moskee, toen de overstromingen toesloegen. Onder de doden zijn veel vrouwen en kinderen. Er was paniek uitgebroken in het gebied, waarbij honderden hun huizen zijn ontvlucht. Tientallen huizen zijn meegevoerd met het woeste water, evenals een legerpost, waarvan acht leden van de veiligheidstroepen ontbreken.

Chitral is een bergachtig gebied in het verre noorden van Pakistan, dat grenst aan Afghanistan. Overstromingen in hetzelfde gebied hebben een aantal levens geëist en hebben bruggen vernietigd.

Volgens de autoriteiten is het aantal doden na de zware regenval van vrijdag in Uttarakhand gestegen tot 18 en in Arunachal Pradesh tot 10. Verschillende dorpen zijn begraven en een snelweg is gedeeltelijk geblokkeerd. De zwaarst getroffen dorpen in Uttarakhand in de afgelegen bergachtige districten Pithoragarh en Chamoli, hebben 18 doden geregistreerd. In 2013 werd Uttarakhand ook zwaar getroffen door dodelijke overstromingen en aardverschuivingen. De autoriteiten hadden het dodental van het noodweer toen gesteld op 600, maar later zeiden ze dat meer dan 5.700 werden vermist en vermoedelijk waren omgekomen in de verwoestende overstromingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May