VHP: Viering Idul-Fitr bevordert natievorming
05 Jul 2016, 03:38
foto


Een maand lang hebben onze moslim broeders en zusters gevast in volle devotie en spiritualiteit. Idul-Fitre markeert het einde van de vastenmaand Ramadan. Het Idul-Fitr feest geeft aan dat moslims een periode van vasten verbreken.
Moslims hebben tijdens de vastenmaand de gelegenheid gehad om via gebeden dichter bij Allah te komen. Door Idul Fitr gezamenlijk te vieren, wordt natievorming bevorderd. Wat ook bij velen niet bekend is, is dat de Islam expliciet eenheid en broederschap aanbeveelt met andersgelovigen.

Ramadan is een belangrijke periode voor het leven van de moslimgemeenschap. Ze geeft aan eenieder een nieuwe kracht voor zijn persoonlijk leven, zijn gezinsleven en zijn maatschappelijk leven. Het is immers van groot belang dat ieder mens getuigt van de religieuze boodschap door een onberispelijk leven dat steeds meer beantwoordt aan de bedoeling van Allah.

De vastenmaand is bij uitstek een tijd van bezinning en barmhartigheid geweest. Moge deze periode in onze samenleving bijdragen tot onderling begrip, respect en vrede voor ons allen. Een ander belangrijk doel van het vasten is het in vrede en harmonie leven met de Schepper, onszelf, onze medemens en onze omgeving, om zodoende een beter mens te worden en steeds terugkerend geluk te ervaren.
Middels overgave aan Allah, materiële- en immateriële onthouding, zelfbeheersing, het verstevigen van de banden met families, vrienden, buurtgemeenschappen e.a. hebben moslims in zuiverheid zich geestelijk verrijkt en gebeden om genade en vergeving.

De filosofie van het leven leert, dat zo een disciplinaire overgave waarbij goede daden worden verricht, gezegend en beloond wordt door Allah met een betekenisvoller leven waarbij welvaart, succes, gezondheid en tevredenheid niet ontbreken.

De grondbeginselen die gepaard gaan met ramadan, zoals respect, eenheid, tolerantie, samenwerking en saamhorigheid, moeten in de samenleving van Suriname de basis vormen voor de ontwikkeling van ons land. Meer dan ooit is het noodzakelijk aan de nieuwe generaties de fundamentele menselijke waarden op het gebied van de moraal en de burgerzin bij te brengen, die noodzakelijk zijn voor het persoonlijke leven en dat van de gemeenschap.

De VHP gelooft in het wezen van de Almachtige. Succes van het individu en de groep waar hij/zij deel van uitmaakt is het resultaat van menselijk handelen en de zegeningen van de Almachtige.
In deze roerige tijd die wij nu meemaken hebben de leden van de godsdiensten de plicht om als dienaren van de Allerhoogste zich in te zetten voor de vrede, die vraagt dat men ieders overtuigingen als persoon en gemeenschap respecteert, en ook dat ieder mens in vrijheid zijn godsdienst kan belijden.
Laten we samen bidden. Laat Idul-Fitr ons die spirituele kracht en energie geven die nodig is offers te brengen waar onrecht plaats maakt voor recht, onwetendheid voor kennis en dat alle positieve inspanningen, beloond mogen worden ter verdere ontwikkeling van ons geliefd land Suriname.

De VHP hoopt dat deze gebeden mogen leiden tot respect, eenheid, tolerantie, samenwerking en saamhorigheid in de Surinaamse samenleving die immers de basis vormen voor nationale ontwikkeling.
De VHP ziet het streven naar een harmonieuze samenleving essentieel, gezien de realiteit van de diversiteit aan religiën, etnische groepen, culturen en sociaal- economische ontwikkelingsniveaus in Suriname.
Laten wij Idul-Fitr aangrijpen om de vele uitdagingen die op ons pad liggen aan te gaan om ons in te zetten voor land en volk.
De VHP wenst de totale natie, maar in het bijzonder onze moslim broeders en zusters een gezegende Id-ul- Fitr toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May