EK 2016: Wales en Engeland in knock-out fase
20 Jun 2016, 20:46
De Welshe supporters waren niet te houden. Wales zit in de knock-out fase van EK 2016 (Foto: Getty Images)

Wales heeft Rusland van het veld geveegd in een adembenemende laatste groepswedstrijd. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat Wales in een groot toernooi de knock-out fase bereikt. Tegen Rusland in Groep B is het 3-0 geworden.

Met een prachtige omhaal in de 11e minuut bracht Aaron Ramsey zijn team op voorsprong. Negen minuten later scoorde Neil Taylor zijn eerste internationale goal. De manschappen van Chris Coleman hadden een inspirerend optreden in de eerste helft. De onstuitbare Gareth Bale maakt er in de tweede helft 3-0 van. De spits van Real Madrid is daarmee meteen de topscorer van EK 2016 met drie doelpunten in deze fase.

Het is het eerste EK-toernooi voor Wales. In 1958 werd het land in de kwartfinales van de Wereldkampioenschappen verslagen door Brazilië. De formatie van Coleman had in principe al genoeg aan een gelijkspel, maar Bale en co. lieten niets aan het toeval over. En dat hebben ze op een spectaculaire wijze gedaan... door de Russen te overweldigen. Het is één van de meest indrukwekkende prestaties in de Welshe voetbalgeschiedenis.

De manschappen van Leonid Slutsky liggen uit EK 2016. Ze hebben slechts één punt uit drie gespeelde wedstrijden. Wales voert Groep B aan met 6 punten, gevolgd door Engeland met vijf en Slowakije met 4. Wales speelt zijn volgende wedstrijd zaterdag. Het is nog niet bekend tegen wie, omdat dat afhangt van het verloop in de andere groepen.

In de laatste groepswedstrijd heeft Engeland geen doelpunten gescoord tegen Slowakije. De wedstrijd is 0-0 geëindigd. Engeland plaatst zich als tweede in Groep B. Het is de vierde keer dat Engeland de knock-out fase van een EK-toernooi heeft bereikt. Hij deed dat eerder in 1996, 2004 en 2012.

In Groep C en D worden morgen de derde wedstrijden gespeeld. In Groep C: Noord-Ierland tegen Duitsland en Oekraïne tegen Polen. In Groep E treffen Kroatië en Spanje elkaar en speelt Tsjechië tegen Turkije. In Groep C hebben Duitsland en Polen elk vier punten, Noord-Ierland heeft er drie. In Groep D heeft Spanje zes punten, Kroatië heeft er vier en Tsjechië één.