VN noteert wereldwijd record aantal vluchtelingen
20 Jun 2016, 10:50
foto
Meer dan de helft van de 65,3 miljoen vluchtelingen komt uit Syrië, Afghanistan en Somalië. (Foto: UNHCR)


Het aantal vluchtelingen door conflict is voor het eerst zo groot. De Verenigde Naties (VN) schat dat 65,3 miljoen mensen de status van vluchteling, asielzoeker of ontheemd hadden aan het eind van 2015. Vergeleken met het jaar daarvoor is dat een stijging van vijf miljoen vluchtelingen.

Eén op de 113 mensen op de wereld is vluchteling, schrijft het VN-agentschap voor vluchtelingen. Het hoofd van het agentschap zegt dat in Europa een zorgwekkend ‘klimaat van xenofobie’ heeft postgevat. Europa worstelt met het omgaan met de vluchtelingen crisis. De toestroom van mensen –de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft geleid tot grotere steun voor extreemrechtse groeperingen en controversieel beleid van anti-immigratie.

In haar jaarverslag dat de Wereld Vluchtelingen Dag, markeert zegt de VN dat het de eerste keer is dat het aantal vluchtelingen wereldwijd de 60 miljoen heeft overschreden. Meer dan de helft van het totaal komt uit slechts drie landen: Syrië, Afghanistan en Somalië.

Ondanks de enorme aandacht voor de migranten crisis in Europa, schrijft de VN dat 86% van de vluchtelingen in de wereld zijn ondergebracht in lage en midden inkomens landen. Turkije huisvest de grootste groep vluchtelingen met 2,5 miljoen, gevolgd door Pakistan en Libanon.

Vorig jaar zijn meer dan een miljoen migranten via de zee in Europa aangekomen, noteert de Internationale Organisatie voor Migratie. Andere instanties zetten dat aantal veel hoger. Er zijn 35.000 vluchtelingen over land aangekomen. De favoriete bestemmingen voor de meesten van hen waren de rijkere noordelijke landen als Duitsland en Zweden.

In de cijfers van de VN is te zien dat het aantal nieuwe asielaanvragen vorig jaar het grootst was in Duitsland, gevolgd door de Verenigde Staten en Zweden. De meeste Syrische vluchtelingen in Turkije vallen onder de regeling van tijdelijke bescherming van de Turkse regering dus gelden niet als asielzoekers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May