President heeft maandagmiddag onderhoud met NPS
20 Jun 2016, 00:01
foto
Rol van de zitting van 9 juni van de Krijgsraad. De schorsing van het 8 decemberstrafproces is opgeheven. (Foto: Harmen Boerboom)


De leiding van de Nationale Partij Suriname (NPS) heeft nu ook een uitnodiging ontvangen voor een overleg met president Desi Bouterse. Het onderhoud is gepland voor maandag op het presidentieel paleis. Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, bevestigt tegenover Starnieuws dat ingegaan wordt op de uitnodiging. Het staatshoofd voert gesprekken met diverse politieke leiders over de 'constitutionele crisis' die zou zijn ontstaan na de uitspraak van de Krijgsraad om de schorsing van het 8 december strafproces op te heffen.

De president heeft de vorige week een overleg gehad met de waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Er is een vervolgontmoeting gepland. Aanleiding voor dit overleg is een brief van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie aan het staatshoofd. Zij heeft haar bezorgdheid geuit over een mogelijk constitutioneel vraagstuk.

De Krijgsraad heeft op 9 juni besloten om de Amnestiewet van 2012 niet van toepassing te verklaringen op het 8 decemberproces, waar Bouterse de hoofdverdachte is. Hiermee zou de Krijgsraad op de stoel van het Constitutioneel Hof zijn gaan zitten, vindt onder andere advocaat Irvin Kanhai die Bouterse en diverse andere verdachten verdedigt.

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, zegt aan Starnieuws dat hij nog geen uitnodiging heeft ontvangen. "Wij zijn in de vastenmaand en zullen ons nog beraden wat wij gaan doen als wij een uitnodiging ontvangen. In elk geval is er geen enkele constitutionele crisis. Onder mom van 'constitutionele crisis' moeten er geen handelingen worden gepleegd die het hele volk zullen schaden", stelt de politicus.

Bouterse heeft intussen ook gesproken met Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP en VHP-voorzitter Chan Santokhi. Aan beide politici heeft hij meegedeeld dat er een overleg komt met de politieke partijen die in de oppositie zitten. De ABOP en de VHP zeggen dat ze de president hebben aangehoord en intussen hun bestuur op de hoogte hebben gesteld over het gesprek.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May