Rio kondigt financiële noodsituatie af
19 Jun 2016, 10:42
foto
Rio de Janeiro is verantwoordelijk voor de uitbreiding van de metro voor de Olympische Spelen. (Foto: AFP)


De Braziliaanse staat Rio de Janeiro heeft een financiële noodsituatie afgekondigd met minder dan 50 dagen voordat de Olympische Spelen daar van start gaan. Interim-gouverneur Francisco Dornelles zegt dat de "ernstige economische crisis" een bedreiging vormt voor de verplichtingen van de staat voor de Spelen.

De grootste overheidsfinanciering voor de Olympische Spelen komt van het stadsbestuur van Rio, maar de staat is verantwoordelijk voor bepaalde diensten waaronder vervoer en politie. Interim-president Michel Temer heeft aanzienlijke financiële hulp beloofd.

De gouverneur schuift de schuld van de crisis op een fiscaal tekort, met name uit de olie-industrie. Brazilië kampt landelijk met een diepe recessie. De maatregel zou het vrijkomen van noodfondsen van de overheid versnellen. Ambtenaren en gepensioneerden in Rio krijgen hun loon achteraf. Ziekenhuizen en politiebureaus zijn zwaar getroffen.

In een decreet zegt Dornelles dat de Staat wordt geconfronteerd met een "openbare ramp" die zou kunnen leiden tot een "totale ineenstorting" van de openbare diensten, zoals veiligheid, gezondheid en onderwijs. Hij erkent dat de "uitzonderlijke maatregelen" zo aan de vooravond van de Spelen van invloed kunnen zijn op "alle essentiële openbare diensten". Hij heeft echter geen details gegeven.

Rio heeft voor dit jaar een begrotingstekort van US$ 5,5 miljard geprojecteerd. Burgemeester Eduardo Paes twittert dat de beslissing van de Staat op geen enkele wijze de oplevering van de Olympische projecten en de beloften die de stad Rio heeft gedaan, vertraagt. De stad verwacht ongeveer een half miljoen buitenlandse bezoekers tijdens de Olympische Spelen.

Boven de stad hangen ook de zorgen over een uitbraak van het zika-virus, dat is gekoppeld aan aangeboren afwijkingen. Het virus heeft al een enorme impact gehad op de toerisme van de stad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May