Covab levert 27 verpleegkundigen af
17 Jun 2016, 06:44
foto
Geslaagden van de Covab ondertekenen hun diploma's. (Foto's Raoul Lith)


Op de Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en Beoefenaren van Aanverwante Beroepen, het Elsje Finck Sanichar College (Covab), hebben 27 verpleegkundigen donderdag hun diploma ontvangen en de eed afgelegd. Caroline de Baas, hoofd van de Inspectie Verplegende en Verzorgende Beroepen, zegt dat de druk van de hervormingen steeds sneller wordt. “Cliënten worden kritischer, gaan zelfstandig op zoek naar informatie en willen ook mede bepalen wat voor zorg ze appreciëren,” benadrukte de Baas. Zij merkte tevens op dat men altijd open moet staan voor kritiek omdat je daaruit kan leren, sterker en wijzer van wordt.

Volgens Onderwijsmanager van de Basisopleidingen, Haidy Cooman-Dompig, is het bestaansrecht in Nickerie bewezen, met weer een slagingspercentage van 100 procent. Vijf jaar geleden is er van start gegaan met een groep studenten, die is uitgegroeid naar zeven groepen op verschillend niveaus. Het is een stukje deconcentratie van Covab volgens haar. Met deze opleidingen is het bestaansrecht in Nickerie bewezen. Het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis en Regionale Gezondheidsdienst hebben hierdoor verrijking en uitbreiding van verpleegkundig kader, en daardoor meer mogelijkheden om de kwaliteit van gezondheidszorg in het district te verbeteren.

Cooman-Dompig benadrukt het belang van multidisciplinair en preventief werken aan de beroepsgroep. Nationaal is een toename van chronisch zieken merkbaar, wat de preventieve taken van verpleegkundigen steeds belangrijker maakt. Ook ICT is volgens haar een van de belangrijke peilers waarop de gezondheidszorg steunt. De technologie biedt snelheid, gemak en een betere multidisciplinaire samenwerking. Verder worden patiënten steeds mondiger en zijn ze goed geïnformeerd. De positieve kant hiervan is dat cliënt en verpleegkundige partners in de zorg kunnen zijn. Het vraagt van de verpleegkundigen dat die hun zaken bijhouden. “Levenslang leren zal een constant factor moeten zijn in uw loopbaan”, drukte ze de geslaagden op het hart.

De groep geslaagden bestaat uit 25 verpleegkundigen en 2 ziekenverzorgenden. De grootste groep, 20 studenten, is vanuit Covab Nickerie opgeleid.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May