Vandaag extra aandacht voor het geven van bloed
14 Jun 2016, 17:44
foto
Reza Doekhie geeft voor de 39e keer bloed af aan de Bloedbank. (Foto's: Raoul Lith)


Als bloeddonor kan je een belangrijke bijdrage leveren aan mensen die bloed nodig hebben. Ik ben in de gelegenheid om bloed te doneren, dus daarom doe ik het,” zegt Reza Doekhie. Hij geeft inmiddels voor de 39e keer bloed, ongeveer vijf keer per jaar, ook vandaag op Wereld Bloeddonoren dag. Doekhie zegt dat hoe eerder je begint hoe beter het is omdat je meer levens kan redden. “Ik denk dat dat wel een goede daad is in het leven,” besluit Doekhie, die tevreden is over het werk dat de Nationale Bloedbank doet.

Henk Budhna is lid van ‘de vrienden van de Bloedbank’. Deze groep fungeert als trekker binnen het Rode Kruis om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om de stap tot donor te maken. “De Bloedbank komt net uit met het aantal donoren. We mikken vooral op de jeugd, beneden de 25 jaar om bloed te geven, omdat het een daad is van liefde. Je gaat je leven regelen, een patroon waarbij je zegt: ik moet gezond leven, gezond eten, houden aan enkele voorwaarden die er zijn om gezond bloed af te staan aan mijn medemens.”

Budhna vertelt dat met het weinige dat er nu is geprobeerd wordt om kleine bijeenkomsten te organiseren waarbij we bloeddonoren uitnodigen om te komen. “Ze worden gemotiveerd om zich op te geven. Velen zijn bang, ze vrezen voor het prikje. Het brand even, het doet geen pijn, verder lig je relaxed bij en het bloed wordt afgenomen. Mensen denken er heel anders over omdat ze niet weten hoe het aan toegaat.” meent Budhna. Bij zulke bijeenkomsten geven we de mensen raad en daad. Als bloeddonor, zegt hij dat de erkenning geapprecieerd wordt, hoewel het uit liefde gedaan wordt. “Ik ben ervan overtuigd dat zo een dag de mens raakt, dat ze het blijven doen om de medemens.”

Aantal donoren optrekken
Ellen-Jeanne Burleson, coördinator donorbeleid en communicatie, zegt dat de Bloedbank op Wereld Bloeddonoren dag meer aandacht vraagt voor het geven van bloed. Er zijn volgens haar 6.000 geregistreerde donoren. Dit aantal wil de Bloedbank optrekken naar 7000. Dit is volgens Burleson niet binnen 1, 2, 3 dagen haalbaar, er is daar tijd voor nodig. Ze legt uit dat als iemand zich aanmeldt als bloeddonor er een hele procedure aan vooraf gaat. De persoon wordt gekeurd, getest en het bloed moet geschikt zijn. Iemand die sikkelcellen of specifieke ziekten heeft, kan bijvoorbeeld geen bloed geven. Iemand die bloeddonor wordt, moet er ook zelf voor kiezen, je weet niet wie je helpt. Meer bloeddonaties zijn nodig om in de steeds stijgende behoefte te voorzien.

Het is eigenlijk het ‘rood goud’ dat hier bij de Bloedbank verwerkt wordt tot een veilig product. Je kan het niet bij de winkel kopen. Ziekenhuizen hebben dagelijks tientallen eenheden bloed nodig voor onder andere bevallingen, operaties, verkeersslachtoffers en andere patiënten. Bloeddonoren zijn hiervoor onmisbaar. Burleson legt uit dat het bloed niet in lengte van dagen houdbaar is, maar een jaar. Ze zegt aan Starnieuws dat het niet zozeer alleen om nieuwe donoren gaat, maar ook om bloeddonoren die zich ooit hebben aangemeld, maar om de een of andere reden niet meer komen.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May