SZF-verzekerden klagen over discriminatie
14 Jun 2016, 15:22
foto
Enkele buurtbewoners van het ressort Beekhuizen klagen over discriminatie SZF en BaZo-SZF-pasjes.


Meerdere buurtbewoners van het ressort Beekhuizen zijn boos op de Stichting Staatsziekenfonds (SZF). Met hun SZF-verzekeringspasje kunnen zij wel bij de artsen in de buurt terecht, maar moeten kilometers verder de medicijnen halen. Dit omdat buurtapotheek Pharmacy AL-Azizah geen medicijnen aan hen mag verstrekken. Deze personen vinden dat er sprake is van discriminatie door het SZF. Want sinds 1 juni, verstrekt dezelfde apotheek wel medicijnen aan de SZF-groep gratis basiszorgverzekerden (BZ-SZF 0-16 jaar en 60+), die is overgenomen van Self Reliance.

Bij AL-Azizah Medical Center aan de Slangenhoutstraat wachten enkele personen op hun beurt bij de dokter Sheherezade Rahman. De arts is tevens apotheker en haar apotheek, evenals meerdere medische diensten zijn in hetzelfde gebouw gevestigd. Peggy de Seil woont op Saron en loopt met een kunstbeen. Zij had eerst een witte kaart en bezit nu een SZF-basisverzekering. Haar dochtertje van vijf jaar had eerst de basiszorgverzekering van Self Reliance en vanaf 1 juni de BZ-SZF. “We kunnen beiden bij deze arts. Voor mijn dochtertje haal ik de medicijnen gelijk hier en voor mezelf moet ik SRD 20 taxigeld uitgeven om naar Apotheek Sibilo te gaan.” De gepensioneerde Ricardo Malone is ook SZF verzekerd. Hij woont twee kilometer van het medisch centrum. “Het gaat hier om het gemak. Mijn huisarts met apotheek is op loopafstand voor mij. Ik kan op me SZF-pas wel bij haar, maar moet met het SZF-recept voorbij haar apothekersloket lopen, om naar een andere apotheek te gaan.”

De klagers zijn bereid om actie te voeren voor het SZF-gebouw. Zij willen dat het fonds de apotheek ook opneemt in het SZF-bestand, zodat zij hun medicijnen ter plekke kunnen krijgen. De kwestie speelt al jaren. Maar de bewoners trekken nu aan de bel, omdat hun financiële situatie nijpender wordt. “Er wonen hier veel senioren burgers. Alles is duurder geworden, ook transport. En dan krijgen BZ-SZFverzekerden nu wel hier medicijnen en wij die eerder zijn aangesloten bij het SZF niet?”, reageert de zwangere Gilvano Agodeba. Samen met de overige SZF-verzekerden is zij ervan overtuigd dat alle buurtbewoners achter de actie zullen staan. Terwijl de groep eensgezind hun klachten uiten, bestaat de vrees bij enkele voor rancune door het SZF. Het fonds kan ook beslissen dat de apotheek geen recepten van de gratis basiszorgverzekerden meer mag aannemen.

Begrip voor woede
De arts/apotheker Rahman heeft alle begrip voor de woede onder de buurtbewoners. De situatie is vanaf de overheveling van de basiszorgverzekerende naar het SZF erger geworden. Buurtbewoners vernemen onderling of staan in de rij en zien dat de één wel medicijnen op een SZF-recept krijgt en de andere wordt weggestuurd. Voor beiden groepen (SZF en BZ-SZF) geldt hetzelfde SZF-recept. “Er ontstaan soms felle discussies. Verhitte klanten vinden dat ik hen discrimineer en hen niet wil helpen, terwijl het beleid van de SZF-directeur komt”, legt de apotheker de situatie uit. Op 31 mei heeft de directeur haar telefonisch medegedeeld dat de apotheek de SZF-recepten van de overgehevelde basiszorgverzekerden mag aannemen en de medicamenten mag verstrekken conform de SZF-klapper.

Het SZF bood de arts in 2011 een contract aan, om SZF-patiënten te behandelen, maar weigert een contract voor de apotheek. Als reden, krijgt zij van de verschillende SZF-directeuren te horen dat de SZF bedrijfsjurist dit afwijst. De arts en de buurtbewoners begrijpen niet waarom de apotheek wel goed is bevonden door andere verzekeringsbedrijven en vanaf 1 juni door het SZF voor alleen de BaZo-SZF kaarthouders, maar niet voor alle overige SZF-verzekerden.

Reactie SZF
SZF-directeur Rick Kromodihardjo om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat Rahman enige tijd aangesloten bij het SZF als huisarts. Op een bepaald moment bleek zij ook in het bezit te zijn van een apothekers bevoegdheid. In 2014 heeft zij, tegen overlegging van de desbetreffende documenten, gevraagd om naast de overeenkomst die zij als huisarts heeft met het SZF, ook als apotheker een samenwerking aan te gaan met het SZF. Het was het SZF bekend dat de arts in een juridische procedure verwikkeld was met het ministerie van Volksgezondheid over haar toelating als apotheker. SZF, een werkarm van Volksgezondheid, heeft de aanvraag voor advies voorgelegd aan de directeur van dit ministerie. Het ministerie heeft het SZF bericht dat er geen bezwaar is dat betrokkene naast het beroep van huisarts, ook het beroep van apotheker uitoefent, onder de voorwaarde dat Rahman, de door haar (als huisarts) voorgeschreven recepten aan SZF verzekerden, niet als apotheker in behandeling mag nemen. Beide handelingen tegelijkertijd uitvoeren kan conflicteren met elkaar. Aan Rahman is kenbaar gemaakt dat zodra zij zover is zij zich mag aanmelden bij het SZF voor het aangaan van de overeenkomst als apotheker op basis van het bovengestelde.

De directeur van het SZF zegt nooit een beleid te zullen toestaan op grond waarvan gezegd kan worden dat het discriminerend is. Op 31 mei heeft Rahman de directeur van het SZF gebeld en hem op een toch wel bedenkelijke wijze gemeend ter verantwoording te roepen over het ontbreken van een overeenkomst tussen haar als apotheker en het SZF. Kromodiharjdo zegt aan arts in het belang van de voortzetting van de dienstverlening aan de voormalige BZSR verzekerden op 31 mei j.l. gevraagd om de dienstverlening aan de bij haar bekende groep voort te zetten en hem de ruimte te geven om zich nader te laten informeren. Kromodihardjo zegt nimmer geadviseerd te hebben om discriminerend naar wie dan ook op te treden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May