Wateroverlast verhindert voortgang rechtszaken
13 Jun 2016, 19:45
foto
De rechtszaal aan de Fred Derbystraat heeft te kampen met wateroverlast.


De rechtszittingen bij het Kantongerecht Strafzaken zijn vandaag uitgesteld naar 8 augustus. Rechtszaken over moord, seksueel misbruik en mensenhandel hebben wegens wateroverlast geen voortgang gevonden. De rechtszalen en het cellenhuis hadden water binnengekregen. De rechter heeft de rechtszitting afgeblazen.

Niet iedereen was even gelukkig met het uitstel van zaken. Sommige verdachten worden in hun belangen geschaad. Voor degenen die vandaag vrijgesproken zouden worden of de voorlopige hechtenis zou opgeschorst worden, moeten nu langer achter de tralies blijven. Ook raadslieden en familieleden hebben hun gemengde gevoelens erover getoond. Raadsman Gregory Sitaram zegt aan Starnieuws dat het om een overmacht gaat. “Zonder meer worden verdachten in hun belangen geschaad, maar er moet wel rekening gehouden worden met natuurlijke en feitelijke omstandigheden. Dit is buiten de invloedssfeer van de rechterlijke macht”, meent Sitaram.

Collega Raoul Lobo zegt het volgende hierover: “Het is niet prettig als rechtszaken geen voortgang vinden. Het is niet de schuld van de justitiële instituten, maar helemaal niet van de verdachten”, stelt Lobo mee. Volgens de advocaat zijn er niet zoveel alternatieven voorhanden vanwege het openbare karakter van de zittingen. De raadsman vindt dat er een zekere mate van creativiteit aan de dag gelegd mag worden. “Alle mogelijkheden om een zitting te kunnen houden, moeten uitgeput zijn. Hiervan is er naar mijn menig geen sprake. Er zijn genoeg ruimten te verzinnen en de zitting zou tijdelijk daar verplaatst kunnen worden, zodat verdachten niet in hun belangen geschaad worden”, stelt Lobo.

Ook familieleden zijn teleurgesteld. Een vrouw vraagt zich af of het gebouw nog veilig is. “Sanitair laat te wensen over. Dan doet de airco het niet of hoor je dat er geen papier was of processen-verbaal uit te printen, waardoor een advocaat de stukken veel later krijgt. Als het gebouw bij zo een waterval onder water loopt, dan moet er uitgekeken worden naar iets anders. Ik snap dat de rechters, officieren en advocaten niets hieraan kunnen doen. Maar, verdachten zijn ook mensen en zitten soms onschuldig vast”, zegt de vrouw.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May