Dc Jurel wil inheemse ondernemers laten trainen
14 Jun 2016, 02:52
foto
Bij controle in de winkels zijn diverse goederen, waaronder ook van inheemsen in beslag genomen. (Foto's: BIC Para)


Districtscommissaris Armand Jurel van Para is bereid een training te laten verzorgen voor ondernemers uit de inheemse gemeenschap die verpakte producten op de markt brengen. Traditionele inheemse producten zoals cassavebrood en Atjoepo of kadekra (cassavewater) moeten ook voldoen aan de standaarden. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) voert samen met andere diensten controle uit in Para, en neemt alle producten zonder etikettering in beslag.


Deze producten worden door micro ondernemers uit inheemse dorpen vervaardigd en ten verkoop geboden in supermarkten met een winstoogmerk. Er gaan stemmen op, vanuit de inheemse gemeenschap om cassavewater en cassavebrood zonder etikettering van de schappen uit de handelszaken te halen. De inheemsen vinden niet alleen dat hun inkomens teniet gedaan worden, maar ook de aantasting van hun culturele voedingsgerechten.

Jurel vindt het vernietigen van traditionele inheemse producten jammer, maar komt er niet onderuit, omdat het algemeen vereist is dat voorverpakte goederen worden voorzien van een etiket met informatie over het gebruik, de kwaliteit en de aard van het product. Ook eigen flessen en etikettering moeten worden gebruikt.

De bestuursdienst heeft de opdracht gekregen van Jurel, om een registratie te doen van de ondernemers die deze producten produceren. Na registratie worden de ondernemers getraind door het Surinaams Standaarden Bureau in de vereisten voor etikettering van voorverpakte goederen, meldt het Burger Informatie Centrum Para.

“Etikettering moet de consument voldoende informatie verschaffen over het product. Mensen moeten zich ervan bewust zijn wat ze aangeboden krijgen door vermelding van de fabrikant, gebruiksinstructie, netto inhoud, houdbaarheidsdatum en vervaldatum”, stelt Jurel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May