EK 2016: Duitsland aan kop met 2-0
12 Jun 2016, 19:02
Doelman Andriy Pyatov ziet het leder via het hoofd van Mustafi in het net belanden. (Foto's: Getty Images)

Wereldkampioen Duitsland is het EK 2016-toernooi met succes gestart. Tegen groepsgenoot Oekraïne is het 2-0 geworden. De ploeg van Joachim Löw is op zoek naar een nieuw record en wil voor de vierde keer EK-kampioen worden. Duitsland zit voor de twaalfde keer in een EK-toernooi.

Ondanks prachtige acties van Toni Kroos en het vroege doelpunt van Shkrodran Mustafi, werden de Duitsers keer op keer op hun tenen gezet. Jerome Boateng moest eraan te pas komen om een bal op de lijn te keren, nadat doelman Manuel Neuer verslagen was. De dreiging kwam van de razendgevaarlijke flankspeler Yevhen Konoplyanka. Kort daarna trilden de netten dan toch, maar Konoplyanka stond buitenspel. In de tweede helft waren de mannen van coach Michajlo Fomenko duidelijk moe gestreden en kon invaller Bastian Schweinsteiger in blessuretijd (92ste minuut) de stand optrekken naar 2-0. De middenvelder van Manchester United kwam van de bank in blessuretijd en wist twee minuten later na een snelle tegenaanval te scoren. Hij kreeg de bal aangespeeld door Mesut Ozil.

Duitsland kwam in de 19de minuut op voorsprong nadat Toni Kroos de bal uit een vrije trap perfect op het hoofd van Mustafi plaatste. De 26-jarige middenvelder van Real Madrid, is uitgeroepen tot ‘Man of the match.’ Duitsland heeft nooit een openingswedstrijd verloren op een EK-toernooi. Maar toch heeft Oekraïne vandaag het pijnpunt van de Duitsers blootgelegd, de verdediging. Coach Löw heeft een nieuw Duits elftal in elkaar getimmerd. Zes spelers van het elftal dat ook aan de WK-finale tegen Argentinië hebben gespeeld, zitten in de ploeg.

Ofschoon Ozil en Sami Khedira er duidelijk zin in hadden, gaven de mannen van Low veel kansen weg, die Oekraïne vooral in de eerste helft niet kon omzetten in doelpunten. In de tweede helft trokken de taaie Oekraïners zich echter terug in de verdediging en wachtten de acties van Duitsland af. Aan beide zijden hebben de doelverdedigers een aantal prachtige reddingen gebracht. Neuer moet twee tot drie keer zijn uiterste best doen, terwijl Andriy Pyatov het moeilijker had met de Duitsers.

Eerder op de dag heeft Polen in dezelfde Groep C met 1-0 gewonnen van Noord-Ierland. Donderdag speelt Duitsland tegen Polen en komt Oekraïne uit tegen Noord-Ierland.

In Groep E komen morgen tegen elkaar uit Ierland – Zweden, België –Italië, terwijl Spanje de Tsjechische Republiek treft.