Gewelddadigheden na wedstrijd Engeland-Rusland
11 Jun 2016, 20:30
foto
De politie heeft met traangas gevuurd op de vechtende fans.
(Foto: Reuters)


Het is tot heftige botsingen gekomen tussen politie en rivaliserende supporters in Marseille. Engeland heeft zijn eerste wedstrijd gespeeld in het EK 2016-toernooi. De Engelsen hebben gelijk gespeeld met de Russen.

Het recente geweld volgt op twee nachten van problemen in de Franse havenstad. De politie heeft voor de derde dag traangas en een waterkanon gebruik. Een Brit is ernstig gewond geraakt bij de botsingen.

Er waren ook rellen in het stadion na het gelijkspel van Engeland met Rusland. De Russische fans hebben zich na het laatste fluitsignaal gehaast naar de Engelse supporters, die maakten dat ze wegkwamen. De Engelse fans waren gedwongen het Stade Velodrome te ontruimen.

Tot de laatste vijf minuten was de sfeer in het stadion nog plezierig, toen er twee fakkels in de Russische gedeelten in brand werden gestoken. Vervolgens leek het erop alsof er vuurwerk werd afgestoken, waarmee de nachtelijke hemel en de sfeer in het stadion drastisch veranderden.

Voordat de wedstrijd was begonnen, waren er al botsingen geweest tussen fans en de politie op weg naar het Stade Velodrome. De grote meerderheid van de fans leek rustig te zijn, maar er waren berichten over een paar schermutselingen buiten het stadion.

Het bestuursorgaan van het Europees voetbal Uefa heeft de incidenten in Marseille veroordeeld. “Voor mensen die betrokken zijn bij dergelijke gewelddadige handelingen is er geen plaats in het voetbal.” Eerder op de dag had de plaatsvervangende minister van Binnenlandse Zaken, Andy Burnham, gezegd dat het gedrag van de fans van Engeland 'beschamend' was, gezien de dreiging van het terrorisme in Frankrijk.

BBC-nieuwscorrespondent Nick Eardley, die in Marseille is, beschrijft de situatie als "behoorlijk angstaanjagend" terwijl fans vochten met supporters van Rusland. Hij zegt dat hij getuige is geweest van bebloede fans van Engeland die “zijn weggesleept door de politie” terwijl het geluid van sirenes de avond over de belangrijkste plein van de stad verscheurt.

Er zijn zes mensen gearresteerd en zijn minstens vijf anderen gewond geraakt tijdens de schermutselingen. Sommige Britse journalisten in het gebied hebben de taferelen beschreven op social media, en wijzen met de vinger naar een bende van zwart geklede Russen, die zich op het belangrijkste plein van de havenstad hadden begeven blijkbaar op zoek naar geweld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May