EK 2016: Wales debuteert met klasse
11 Jun 2016, 15:47
Gareth Bale heeft zijn waarde voor zijn team weer eens bewezen.
(Foto's: Reuters)

Het is party-time in Bordeaux. Wales heeft een late overwinning gegrist tegen Slowakije. Na 58 jaar afwezigheid bij grote toernooien heeft het land van Real Madrid-spits Gareth Bale, zijn debuut niet gemist op EK 2016. Het team in Groep B heeft met 2-1 gewonnen van Slowakije.

Gareth Bale's goal in de 10de minuut uit een vrije trap, bezorgde Wales de leiding en bracht de fans in vervoering. “Are you watching England?”, klonk het uit duizenden Welshe kelen, dronken van vreugde. Voor Bale was het dubbel plezier. Als zeventienjarige debutant scoorde hij zijn allereerste interlandgoal, ook tegen Slowakije en ook uit een vrije trap. Vandaag was het weer raak in Matmut-Atlantique in Bordeaux. De vrije stap van Bale had geen curve, maar de twee passen die de Slowaakse doelman Matus Kozacik maakte, waren fataal; een nul voor Wales.

Het paradepaardje van Slowakije, Marek Hamsik, pakte nog geen drie minuten daarna uit met een weergaloze solo, die in het doel had moeten belanden. Ben Davies kon met een uitschuifbaar been de bal van de lijn keren. De rest van de eerste helft bleef zonder echte kansen aan beide kanten.

In de tweede helft laaide het vuur weer op. Een kans op de gelijkmaker knalde Robert Mak wild over. Aan de overzijde duwde Kozacik een kopbal van Bale uit zijn rechterhoek. Tijd voor een dubbele wissel langs Slowaakse kant, met onmiddellijk rendement. De voorbereiding van Mak was perfect, Ondrej Duda - amper twee minuten op het veld - maakte het feilloos af. Eén-één.

Wales was even aangeslagen, maar de Slowaken vergaten de klus af te maken. Het zou het team zuur opbreken. Ramsey ging op wandel, struikelde zich het strafschopgebied in en vond daar Hal Robson-Kanu, ook al een invaller. De spits van Reading frommelde de bal voorbij een hulpeloze Kozacik. Dolle vreugde bij de Welshe fans, die nog één keer moesten bibberen. Adam Nemec zag dé kans op 2-2 tegen de paal stranden.