President Krijgsraad: 4 jaar gewacht op Constitutioneel Hof
10 Jun 2016, 00:00
foto
De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor in de militaire kamer, geflankeerd door Mike Cooper (links) en Carlos Li Fo Sjoe. Uiterst links auditeur-militair Roy Elgin. (Foto: Raoul Lith)


De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, wijst er op dat vier jaren zijn verstreken sinds de vervolging van de 8 decemberstrafzaak is geschorst. De wet op het Constitutioneel Hof is nog steeds niet behandeld en aangenomen in De Nationale Assemblee. Dit instituut is ook niet ingesteld en is er geen zicht op wanneer dat zal gebeuren. De Krijgsraad heeft donderdag besloten de schorsing van de vervolging op te heffen. De gewijzigde Amnestiewet van 5 april 2012 is niet van toepassing verklaard. Het Openbaar Ministerie (OM) moet op 30 juni rekwireren in deze zaak.

Op 11 mei 2012 had de Krijgsraad beslist dat de vervolging wordt geschorst, totdat de rechtsvraag beantwoord zou zijn of hier sprake is van inmenging in een zaak die bij de rechter aanhangig is gemaakt. Tegen dit vonnis is alleen Edgar Ritfeld in beroep gegaan. Het Hof van Justitie had bevolen om de schorsing op te heffen. Het Openbaar Ministerie had gevraagd om de schorsing met een jaar te verlengen. De nabestaanden hadden op 12 mei 2015 een beklagschrift ingediend bij het Hof van Justitie om de vervolging van de verdachten te hervatten.

Op 27 november 2015 beveelt het Hof van Justitie de procureur-generaal om de vervolging in het 8 decemberstrafproces voort te zetten. Op 4 maart 2016 heeft de Krijgsraad de zitting hervat. Auditeur-militair Roy Elgin betoogde toen op de zitting, dat het vonnis van het Hof van Justitie niet uitvoerbaar is. De beantwoording van de rechtsvraag, zoals in mei 2012 gesteld, staat volgens de vervolgingsambtenaar nog recht overeind. "De gewijzigde Amnestiewet voorziet in een vervolgingsbeletsel of deze of gene het daarmee oneens is of niet. Ook de vervolgingsambtenaar is bewaker van een goede procesorde. Hij heeft een rechthandhavende taak. Het OM is noch voorstander noch tegenstander van het strafproces," benadrukte Elgin. De Krijgsraad stelde de zitting uit naar 6 mei waarop antwoord zou worden gegeven op de visie van het Openbaar Ministerie. Door overmacht is die zitting toen niet doorgegaan, maar gisteren gehouden.

Amnestiewet terzijde geschoven
De Krijgsraad vindt dat vier jaren meer dan genoeg zijn geweest om de rechtsvraag over inmenging beantwoord te krijgen. In zo een lange periode zijn er geen concrete activiteiten ondernomen om het Constitutioneel Hof in te stellen. Valstein-Montnor voert aan dat zowel in de lokale wetgeving als het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens, is vastgelegd dat een zaak binnen redelijke termijn dient te worden afgerond. Elke inmenging van een zaak bij de rechter is volgens artikel 131 lid 3 van de grondwet verboden. Het 8 decemberstrafproces was toen op het punt waarop het Openbaar Ministerie de strafeis zou stellen. Dit zou gebeuren op 13 april 2012.

Op 4 april nam De Nationale Assemblee de gewijzigde Amnestiewet aan en deze werd op 5 april 2012 afgekondigd. De Krijgsraad oordeelt dat de Amnestiewet niet van toepassing is op dit proces en schuift deze terzijde. De schorsing van de vervolging van alle verdachten is opgeheven. De auditeur-militair moet zijn requisitoir houden op 30 juni. De nabestaanden mogen zich voegen in alle zaken, waarbij zij schadevergoeding mogen eisen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May