Colombia verstevigt koppositie in groep A
08 Jun 2016, 02:42
Colombia heeft met 2-1 gewonnen van Paraguay. Dit land gaat over naar de volgende ronde. (Beeld: SCCN)

In de tweede wedstrijd van groep A op de Copa America Centenario, won Colombia vannacht na een 2-0 voorsprong bij de rust, met 2-1 van Paraguay. Colombia is tot dusver het enige land dat beide wedstrijden wist te winnen en gaat met 6 punten aan kop in groep A. Door dit resultaat is Colombia reeds zeker van plaatsing voor de volgende ronde.

De Colombianen maakten hun eerste doelpunt ook nu weer uit een hoekschop. Het was Carlos Bacca die reeds in de 12e minuut zijn land via het hoofd op voorsprong bracht: 1-0. Aanvoerder James Rodriguez maakte er in de 30e minuut met een diagonaal schot, 2-0 van. Colombia had de gelegenheid om de wedstrijd in de eerste helft te beslissen, maar de concentratie bij de spitsen nam af. Hierna creëerde Paraguay enkele goede scoringsmogelijkheden, maar kwam niet tot afronding. In de laatste seconden van de eerste speelperiode knalde Dario Lezcano een vrije trap op de deklat.

Na de rust had Paraguay het beste deel van het spel in handen. Toch duurde het tot de 71e minuut voordat de Paraguayaan Victor Ayala vanaf ongeveer 25 meter, zijn land weer hoop gaf: 2-1. Paraguay ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg een tegenvaller te verwerken toen Oscar Romero in de 82e minuut eerder mocht gaan douchen. Colombia kreeg hierdoor weer wat ademruimte. De resterende tijd werd gekenmerkt door grove missers aan beide zijden. Opgelegde kansen werden om zeep geholpen, waardoor Colombia de 3 punten in de wacht sleepte.

Amerika houdt Copa-droom levend
Team USA won groots van W.K.-revelatie Costa Rica, bij de voortzetting van de Copa America Centenario in de Verenigde Staten van Amerika. Na een 3-0 ruststand, wist de gastheer de wedstrijd met 4-0 in zijn voordeel te beslechten en zo zijn Copa-droom levend te houden. Het team van bondscoach Jurgen Klinsman heeft uit 2 wedstrijden 3 punten vergaard, waardoor plaatsing voor de volgende ronde geheel afhankelijk is van de eigen prestatie.

Verloor Amerika in de eerste wedstrijd nog met 0-2 van Colombia, dinsdag werd Costa Rica het slachtoffer van de Amerikaanse geldingsdrang. Opgezweept door het goed opgekomen publiek, nam Clint Dempsey zijn ploeg op sleeptouw. De aanvoerder benutte in de 9e minuut een toegekende strafschop, nadat Bobby Wood in het strafschopgebied was neergelegd: 1-0. Minder dan een half uur later was Dempsey weer belangrijk voor zijn land. Na een solo-actie gaf hij een assist aan Jermaine Jones, die de voorsprong verdubbelde: 2-0. Ook bij het derde doelpunt deed Dempsey zijn deel. Ditmaal assisteerde hij Bobby Wood bij het derde Amerikaanse doelpunt in de 42e minuut: 3-0, bij welke stand de kleedkamers werden opgezocht.

Na de rust werd er nog eenmaal gescoord namens Amerika. Graham Zusi strafte in de 87e minuut de zoveelste slordigheid in de verdediging van Costa Rica af en bepaalde zo de eindstand op 4-0.