Lalla Rookh Museum vertelt geschiedenis Hindostanen
06 Jun 2016, 00:01
foto
Waarnemend President Ashwin Adhin, Rammanorath Kartaram, zoon van immigranten en NSHI-voozitter Farid Ketwaru krijgen een rondleiding in het Lalla Rookh Museum. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Waarnemend president Ashwin Adhin heeft zondag het Lalla Rookh Museum geopend. Hij werd bijgestaan door de 98-jarige Rammanorath Kartaram, zoon van Brits-Indische contractarbeiders. “Het Lalla Rookh Museum plaatst Hindostanen als een trots deel van de Surinaamse natie”, zei voorzitter Farid Ketwaru van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI). Geen enkele etnische groep in Suriname hoeft zich voor haar achtergrond te schamen. “Wij hebben samen een geschiedenis van gedwongen arbeid, verzet, menswaardigheid en eenheid in verscheidenheid.”

Adhin benadrukte het bijzondere werk van de NSHI, de motor achter het museum. “Dit is niet alleen een presentje aan de gemeenschap, maar staat symbool voor het jarenlange werk van de organisatie.” Hij sprak de hoop uit dat het museum ook “de geschiedenis, zoals het is”, vertelt. Het idee voor het museum leeft al jaren. Vanaf de plannen voor wederopbouw van het Lalla Rookh Complex in 2002, is er rekening gehouden met een ruimte hiervoor, zei de NSHI-voorzitter. De verschillende stadia van opzet, verval tot wederopbouw van het complex, passeerden allemaal de revue in zijn toespraak. In 2006 startte de bouw van het tweede gedeelte op het complex en 5 juni 2012, is de fysieke ruimte van het museum in gebruik genomen. Ketwaru vindt dat het verhaal van het museum, ook het verhaal is van vertrouwen op eigen kracht, vasthoudendheid, daadkracht, motivatie, inzet en solidariteit.

Kleine musea
Historicus Jerry Egger vindt het fantastisch en een goede ontwikkeling dat er steeds kleinere musea bijkomen. “Ik zie dit absoluut niet als het opdelen van de Surinaamse geschiedenis, maar als het verdiepen van de verschillende aspecten hieruit.” Egger wijst erop dat het Surinaams Museum het algemene verhaal over het land vertelt. “De kleinere musea leggen andere accenten op delen uit die Surinaamse geschiedenis. De verschillende musea vertellen elk hun eigen verhaal.” De historicus ziet graag dat meer Surinaamse bedrijven en overheidsinstanties hun eigen museum opzetten met hun organisatieverhaal.

Nostalgie
“Dit is emotioneel en een stukje nostalgie voor mij”, reageert chargé d'affaires Deepak Singh van de Indiase ambassade. Hij herkent veel terug. “Het is alsof ik door mijn dorp loop, mijn grootouders weer zie en hun gebruiksartikelen.” Singh komt uit de Indiase Deelstaat Bihar, waar een deel van de Brits-Indische contractarbeiders van afkomstig was. “De immigranten wisten niet, dat zij met het begin van hun reis, al deel zouden worden van de geschiedenis. Deel van een ander land en nieuwe gemeenschap. Zij hebben met hun reis en verblijf in Suriname de geschiedenis van dit land helpen optekenen.” De Indiase diplomaat is blij met de bijdrage van de voorouders aan de natievorming in Suriname. “Zij en hun nazaten hebben gewerkt aan de ontwikkeling van Suriname.”

Nieuwe uitdaging
De NSHI staat na vandaag voor een nieuwe uitdaging, zegt Ketwaru aan Starnieuws. Nu moet zij invulling geven aan het museum en dit aantrekkelijk houden voor het publiek. “Wij hebben vandaag de museumdeuren geopend en tegelijk een nieuwe deur voor ons als organisatie.” Zo wil het museum speciale activiteiten organiseren bij Surinaamse hoogtijdagen en de ruimte aanbieden aan andere groepen voor hun eigen expo. Er zijn ook ideeën voor een kids knowledge center. “Kinderen willen geen stencils lezen, maar nemen een korte documentaire (beeld en geluid) sneller op.” De organisatie heeft al aanvragen voor schoolbezoeken binnen. “Wij beseffen dat dit pas het begin is. Er is nog zoveel werk te verrichten, te onderzoeken en verzamelen, te documenteren en publiceren. Je wilt uiteindelijk alles toegankelijk maken voor het grote publiek.”

Het Lalla Rookh Museum is afgestemd op de jeugd en vertelt het immigratieverhaal vanaf de werving in India, de aankomst in Suriname, het plantageleven en de ontwikkelingen tot heden. Dit verhaal is te lezen op verschillende panelen en wordt ondersteund door onder andere oude literatuur, foto’s, landbouwgereedschappen, kookgerei en sieraden. Op touchscreens kunnen bezoekers zelf hun kennis verrijken of aan een quiz meedoen. De tentoongestelde goederen zijn vanaf vorig jaar verzameld. Personen mochten attributen schenken of in bruikleen geven. Het museumteam is ook in de verschillende districten huis-aan-huis gegaan op zoek naar waardevolle historische voorwerpen.
Advertenties