Castro: Cuba keert niet terug in OAS
05 Jun 2016, 20:06
foto
President Raul Castro heeft zijn solidariteit betuigd aan Venezuela. (Foto: AP)


De Cubaanse president Raul Castro zegt dat zijn land niet zal terugkeren naar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Zijn uitspraak benadrukt de solidariteit van Cuba met Venezuela. OAS-secretaris-generaal Luis Almargo heeft opgeroepen tot sancties tegen Venezuela.

Op een top van de Caribische landen in Havana, heeft Castro de OAS genoemd "een instrument van de imperialistische overheersing". President Desi Bouterse woonde de top ook bij. Ondertussen heeft de voormalige Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero de Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez in de gevangenis bezocht.

Het was het eerste bezoek dat Leopoldo Lopez kreeg van iemand anders dan familieleden of advocaten. De 45-jarige Lopez is vorig jaar veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf, nadat hij schuldig werd bevonden aan het aanzetten tot geweld. Zijn aanhangers blijven erbij dat hij onschuldig is en zeggen dat zijn gevangenneming is gebaseerd op verzonnen, politiek gemotiveerde aanklachten.

De bijeenkomst in de militaire gevangenis Ramo Verde buiten Caracas, heeft ongeveer 90 minuten geduurd, zegt Adriana Lopez, de zus van de oppositieleider. Zapatero probeert te onderhandelen tussen de oppositie en de regering in verslechterende politieke crisis in Venezuela.

Cuba werd in 1962 verbannen uit de OAS, maar na een recente dooi in de betrekkingen met de VS werd gesuggereerd dat het eiland zou kunnen terugkeren tot de organisatie. Maar Castro sluit dat uit en biedt “zijn grootste solidariteit aan met onze broeders, het Venezolaanse volk en aan de legitieme regering van president Nicolas Maduro".

Maduro is verwikkeld in een geschil met de OAS over de eis voor een referendum van oppositie in Venezuela. Almargo zei eerder deze week dat "de institutionele crisis in Venezuela onmiddellijke veranderingen eist in de acties van de uitvoerende macht".
Hij heeft een spoedvergadering van de OAS bijeengeroepen waarop lidstaten zullen beslissen of het Inter-Amerikaans Democratisch Handvest kan worden gebruikt, dat zou kunnen leiden tot schorsing van Venezuela uit de regionale organisatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May