'Suriname is goede keuze van contractarbeiders'
05 Jun 2016, 12:51
foto
Nakomelingen van Indiase contractarbeiders leggen bloemen bij de Niemboom aan de Waterkant. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Nakomelingen van de Brits Indische immigranten, zijn blij met de keuze van hun voorouders die in 1873 de reis naar Suriname maakten. De contractarbeiders hebben geploeterd in Suriname. Een overgroot deel van hen heeft gekozen om hier te blijven en Suriname tot vaderland te maken, zegt Farid Ketwaru van de Nationale Stichting Hindoestaanse Immigratie (NSHI). “Ik denk dat wij Hindostanen blij moeten zijn met hun keuze. Wij zijn nu Surinamers, doordat zij toen gewoon een goede keuze hebben gemaakt.”

De NSHI heeft eerder op de ochtend samen met de Culturele Unie Suriname, de Organisatie voor Hindoe Media Suriname en de jongerenvereniging Nauyuga bloemen gelegd bij de Niemboom aan de Waterkant. Dit ter herdenking van de eerste contractarbeiders die de onzekere reis in 1873 ondernamen – nu 143 jaar geleden. Evenals alle andere etnische groepen die in Suriname zijn gekomen, heeft ook de Hindostaanse groep een niet weg te denken aandeel en bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en opbouw van Suriname. “Wij leveren nog steeds onze bijdrage.”

De bloemlegging is een traditie die 30 tot 40 jaar teruggaat van de jongerenvereniging Nauyuga. “Zover wij weten is deze Niemboom, het oudste monument ter herdenking van de eerste contractarbeiders”, geeft Ketwaru aan. Voor zij de bloemen op de plaquette en rond de boom legden, hebben zij eerst een minuut stil gehouden, voor de voorouders die voor die moeilijke keuze toen hebben gestaan.

Haripersad Kanhai, zoon van twee Brits Indische immigranten plantte op 4 juni 1948 de Niemplant. Dit ter de gelegenheid van 75 jaar Hindostaanse Immigratie. Kanhai (1929), zijn ouders zijn zelf als kleintjes met hun ouders naar Suriname gekomen. Het idee voor een blijvend aandenken voor de Surinaamse samenleving, kwam van wijlen Jagernath Lachmon. Kanhai koos toen voor Niemboom.

Multiculturele samenleving
Ook bij het Monument ‘Baba & Mai’ aan de Kleine Combéweg hebben de vier organisaties mala’s gehangen. Ook het bestuur van de vereniging Shri Sanatan Dharm Paramaribo Noord (SSDP) op Blauwgrond en structuren waren aanwezig voor het eerbetoon. “We brengen ode aan onze guru’s: onze moeder, vader en de heilige guru”, houdt pandit Aswhin Soeknandan de aanwezigen voor. Volgens SSDP-voorzitter Roy Boedhoe is het belangrijk om stil te staan bij de omstandigheden waaronder de contractarbeiders naar Suriname kwamen. “Ga maar naar wat zij vandaag de dag voor ons hebben achtergelaten: een multiculturele samenleving met voorspoed.” Boedhoe benadrukt dat Hindostanen zichtbaar zijn op elk gebied: economisch, politiek, volksgezondheid, sociaal-maatschappelijke etc. “Wij zijn trots op onze voorouders en onze nakomelingen. Ik druk jullie op het hart om 5 juni 1873, de dag van de Hindostaanse gemeenschap in Suriname nooit te vergeten.”

De SSDP houdt vandaag de jaarlijkse immigratie viering met de kinderen van de tehuizen Arya Dewaker, Sanatan Dharm, Surinaamse Islamitische Vereniging en Sukh Dham. Vanwege de vele woningbranden en dodelijke ongelukken met kinderen heeft de SSDP, de brandweer uitgenodigd om voorlichting te geven over brand en brandveiligheid. Na deze formele sessie worden de kinderen beziggehouden met sport, spel en muziek. De vereniging probeert zo jaarlijks de jongeren assertief te maken en op een leuke manier kennis bij te brengen over de Hindostaanse cultuur. Zo staat op het programma ook een spreekcontest over verschillende thema's zoals Hindostaanse immigratie toen en nu, de positie van Hindostanen anno 2016.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May