Een week verder met het IMF
05 Jun 2016, 14:46
foto


De inwoners van Suriname zijn een week terug belast geworden met een lening, genomen bij het IMF. Met de nadruk op BELAST om te doen verstaan dat de voorwaarden die IMF hierbij stelt, gedragen zullen worden door het volk van Suriname. Deze stap is gedaan nadat de Surinaamse overheid vanaf 2010 een zodanig beleid heeft gevoerd waardoor een zeer slechte economische situatie is gecreëerd/ontstaan in Suriname. De daling van de grondstofprijzen heeft in die periode natuurlijk ook zijn effect gehad op de economie in Suriname en andere landen in de wereld. Die landen hebben de stap naar het IMF niet hoeven te maken omdat de regeringen een beleid voeren die hun economie stabiel houdt.

Met de stap naar het IMF heeft er hier en daar vreugde geheerst en zijn er zelfs felicitaties gestuurd naar het volk van Suriname vanuit het hoogste gezag van het land. De gevolgen van deze LENING, met de voorwaarden die hieraan verbonden zijn, zullen uitwijzen als deze stap de felicitatie waard is. Zij die leningen verstrekken, moeten terugbetaald worden en bij het uitblijven van betaling zijn er consequenties verbonden. Het moet nog blijken of de gemeenschap voordeel zal hebben aan deze lening. Wat zeer zeker is, is dat bij het uitblijven van tijdige terugbetaling de consequenties sowieso in het nadeel komen van de samenleving.

Nu al wordt het volk belast met maatregelen die getroffen worden als gevolg van de voorwaarden gesteld bij deze lening. Een ieder kijkt uit naar een draaglijke situatie die helaas bij het aangaan van een lening bij het IMF, niet het geval is. Dat staat vast. De maatregelen die inhouden, inkomsten verhoging voor de overheid en BEZUINIGEN door de overheid, zijn nimmer draaglijk geweest voor een gemeenschap. Vooral niet voor degene die hard werken om zichzelf te onderhouden. Een zelfstandig individu zal nooit blij zijn met het aanbod van een levensmiddelen pakketje waarin bepaald is wat men moet consumeren.

Degenen die afhankelijk zijn en willen blijven, zullen op den duur ook geïrriteerd raken van dit eentonig gedoe. Het voordeel van deze lening valt meer op het gebied van beleidsvoering van de overheid. TRANSPARANTIE, RAPPORTAGEPLICHT en de aanmaak van WETTEN zijn enkele acties die de overheid zal MOETEN ondernemen. Middels het LENEN van geld bij het IMF heeft de regering zich VERPLICHT gesteld aan deze acties. De regering zal deze niet graag gedaan hebben gezien het feit dat deze regering in het verleden deze acties nimmer heeft ondernomen. In elk geval mag gezegd worden dat de regering zich onder CURATELE heeft laten stellen met deze stap, omdat haast elke handeling en besluit, genomen door deze regering met goedkeuring van het IMF zal moeten geschieden.

We zitten intussen een week verder en gezegd mag worden dat de reeds getroffen maatregelen voelbaar zijn in de samenleving. Er volgen nog meer weken, maanden en jaren waarbij de samenleving de gevolgen van deze lening bij het IMF zal ondervinden. Alle mooie verhalen, beloften en felicitaties ten spijt, want die zullen het leed NIET verzachten.

Clyde Welles
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May