Fitch: Fiscale uitdagingen blijven ondanks IMF-lening
01 Jun 2016, 10:33
foto


De lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Suriname helpen zijn externe liquiditeit te vergroten en de wisselkoers op korte termijn stabiliseren. Maar, zegt kredietbeoordelaar Fitch Ratings, de sleutel voor succes is het begrotingsbeleid te versterken en de externe kwetsbaarheden te verbeteren. .

De kredietlijn van US$ 478 miljoen verandert de ‘B+’ beoordeling van Suriname op korte termijn niet. De negatieve vooruitzichten weerspiegelen volgens Fitch de risico’s voor de uitvoering van het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018. De aanjagers voor de negatieve beoordeling zijn een verdere verslechtering van de externe liquiditeit (deviezenreserve) en/of de buitenlandse schuld, voortschrijdende macro-economische stabiliteit en het falen om de overheidsfinanciën binnen de perken te houden.

In het hervormingsprogramma beoogt de regering aan het begin van de leningsperiode het grootste deel van de benodigde transacties te realiseren. Dat wil zij doen om een dwangpositie aan het eind van de periode te voorkomen. Hierdoor wordt vermeden dat een groot deel van het financieringstekort tegen het eind van het jaar tegen veel hogere rentepercentages geleend moeten worden. Deze methode ‘front-loading’ wordt toegepast bij grote bedragen die worden gefinancierd binnen een bepaalde periode.

De regering heeft al een aantal maatregelen getroffen om de steun van het IMF te beveiligen. Surinames kredietprofiel zal alleen stabiliseren als het land zich strak houdt op de naleving en de tijdslijn van het programma. De afbouw van de subsidie op energie ziet Fitch als belangrijkste onderdeel om de begroting op korte termijn te versterken. De verhoging van de elektriciteitstarieven zijn politiek impopulaire maatregelen en hebben op 13 mei geleid tot demonstraties. Maar het zijn deze maatregelen die de belastingbetaler en de overheid een besparing tussen de 1,5% en 5% van het BBP per jaar kunnen opleveren. Deze maand begint de regering met de veilingen van schatkistpapier. Hiermee zal de regering op korte termijn geld in lokale valuta (in SRD’s) binnenkrijgen, maar deze veilingen kosten haar 23% op jaarbasis.

Fitch voorspelt dat een snelle opbouw van de internationale reserves worden belemmerd door de aflossingen voor de olieraffinaderij en het aandeel van 25% in de Merian goudmijn. Deze aflossingen kosten de staat meer dan US$ 285 miljoen. Uitvoering van het plan binnen de tijdslijn kan het totaal begrotingstekort dit jaar terugbrengen tot 4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Maar zegt Fitch deze resultaten zijn helemaal afhankelijk van de prestaties van de regering. De timing van de verhogingen van de tarieven voor energie en kapitaaluitgaven blijven daarbij de grootste uitdagingen. Stijgende inflatie en werkloosheid in de private sector zijn de negatieve politieke risico’s van het eerste IMF-programma voor Suriname.

Per 27 mei was de Surinaamse dollar vergeleken met een jaar geleden 68% in waarde gedaald. De devaluatie en verhoogde energietarieven hebben de inflatie in maart gestuwd naar 36,6%, schrijft Fitch. De deviezenreserve van het land in in 2014 en 2015 verslechterd, terwijl het begrotingstekort vorig jaar is opgelopen tot 17% van het BBP. De Centrale Bank van Suriname heeft geïntervenieerd om de druk op de munt te verlichten. Dalende olie- en goudprijzen hebben de staatsinkomsten verminderd. Overheidsuitgaven die boven het gemiddelde lagen tijdens de verkiezingen in 2015, hebben een schep bovenop het tekort gezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May