Het 'Terugroepingsdrama'
15 May 2016, 13:37
foto


Het artikel van mijn hand 'Staatsrechtelijk niet zo verstandig' was als eyeopener bedoeld voor diegenen die bezig waren bij de rechter met de kwestie van de beëindiging van het lidmaatschap van De Nationale Assemblee ingevolge artikel 68 lid 1 onder C van de Grondwet, middels terugroeping. Daarbij hebben wij er uitdrukkelijk op gewezen dat het niet zoveel te maken had met de Terugroepwet maar met de bevoegdheid. Daarom kan de rechter de voorzitter van De Nationale Assemblee ook niet verplichten een eventueel vonnis met zo een strekking uit te voeren. Zo een vonnis is onuitvoerbaar waardoor het Hof van Justitie zal moeten ingrijpen.

Thans is het zover. Als wij het proces-verbaal van Het Centraal Hoofdstembureau van dinsdag 10 mei j.l. en het vonnis van de kantonrechter in kort geding, mr. M.C. Mettendaf uitgesproken op donderdag 6 mei 2016 beschouwen, dan komt de rechter min of meer tot de zelfde conclusie. Voor mij is het proces-verbaal van het CHS begrijpelijk, echter is het onvoltooid.
“Het had moeten luiden: Concluderende, naar aanleiding van het bovenstaande, ter uitvoering van het vonnis en op last van de Kantonrechter in het eerste kanton kort geding:
- dat zij zoals is aangegeven in haar aanhef binnen zeven dagen na de betekening van het vonnis bijeen is gekomen om te voorzien in de vacature. Echter, door het ontbreken van de nodige documenten zijdens de betreffende hoofdstembureaus cq Wanica en Saramacca, dezerzijds bij de geëxecuteerde (CHS) een noodtoestand is ontstaan, waardoor een onverwijlde ten uitvoerlegging van het vonnis niet kan worden aanvaard.”
Dit is precies de zienswijze van de voornoemde kantonrechter in kort geding onder punt 4.3 van het vonnis A.R.N.O.: 16-2065 INZAKE het CHS/ VHP e.a. D.D. 06 mei 2016.

Voorts stelt de rechter, dat eiseres het niet eens is met de zienswijze van de rechter in kort geding mr. R.G. Chatterpal. Nu zij het niet eens is ligt het op de weg van het Hof van Justitie om hierover te beslissen.
Uit het bovenstaande blijkt dat soms ook naar 'geen topdeskundige' moet worden geluisterd dan kan jij je wat geld, tijd en frustratie besparen meneer Somohardjo.

Eugene van der San
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May