SZF eigen bijdrage en drempel
15 May 2016, 08:05
foto


Een beperkte eigen bijdrage per recept werd destijds geadviseerd om onnodige overconsumptie van medische zorg tegen te gaan. De tijden veranderen en verlichting van de kosten voor de cliënten is meer dan ooit noodzakelijk evenzo het tegengaan van onnodig gebruik van schaarse middelen en deviezen. Het ad hoc laten vervallen van een drempel is in dat opzicht contraproductief.

Er zijn zeker andere mogelijkheden om de kosten voor de cliënten te reduceren bijv. onderhandelingen over voordeliger inkoop; selectieve, verantwoorde wijziging in het te verstrekken pakket bijv door introductie van bewezen, werkzame autochtone middelen; het bundelen van meerdere verstrekkingen per recept; intensieve, individuele voorlichting en informatie door de apotheker over noodzaak, nut, risico, wijze van gebruik en bewaren van de voorgeschreven geneesmiddelen en het tegengaan van verspilling en/of verhandeling (doorverkoop) van medicamenten door cliënten aan niet SZF verzekerden enz.

NB: Indertijd heb ik als initiator en voorzitter van de werkgroep Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) van de Vereniging van Medici in Suriname aan de wieg gestaan van het concept SZF toen nog AZV genoemd, inclusief suggesties voor het betaalbaar houden en heb ook vanuit het AZP de eerste Geneesmiddelenklapper op basis van generische namen geproduceerd en geïntroduceerd en nog in 2009-2011 als consulent op het ministerie van Volksgezondheid aanpassingen voorgesteld n.a.v. veranderde omstandigheden en inzichten.

Vanwege die betrokkenheid en deskundigheid meen ik een bescheiden bijdrage te mogen leveren aan de verdere verbeteringen en vooral het betaalbaar houden van het SZF en de zorgverzekering. U draagt nu de verantwoordelijkheid voor het in stand houden van het SZF en de zorgverzekering in ons geliefd Suriname. Het ga u allen goed.

Met vriendelijke groeten,
Theo Hiemcke
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May