Venezuela kondigt noodtoestand af na schorsing Rousseff
14 May 2016, 12:03
foto
President Nicolas Maduro van Venezuela heeft voor 60 dagen de noodtoestand afgekondigd. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro (53) heeft de noodtoestand voor 60 dagen afgekondigd. Hij heeft samenzweringen vanuit de OPEC-landen en de Verenigde Staten die zijn linkse regering omver willen werpen als reden genoemd voor de noodsituatie.

Maduro is verder niet in details getreden over de maatregel. Bij een eerdere noodtoestand die vorig jaar was uitgeroepen in staten in de buurt van de Colombiaanse grens, waren de grondwettelijke zekerheden geschorst met uitzondering van de garanties tot de mensenrechten.

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben verslaggevers vrijdag gezegd dat ze in toenemende mate bezorgd zijn over de mogelijkheid voor een economische en politieke ineenstorting in Venezuela. Ze hebben voorspeld dat Maduro waarschijnlijk zijn termijn niet zal afronden.

De Venezolaanse oppositie zoekt naar mogelijkheden om de impopulaire leider terug te roepen. Het land kampt met een verslechtering van de crisis waarin voedsel en medicijnen tekorten, frequente stroomonderbrekingen, plunderingen en een galopperende inflatie de boventoon voeren.

Maar de voormalige vakbondsleider en buschauffeur, Maduro, heeft gezworen om zijn termijn uit te zitten. Hij beschuldigt de Verenigde Staten van het aanwakkeren van een ondergrondse coup tegen hem. Hij heeft daarbij verwezen naar de schorsing van zijn Braziliaanse linkse collega Dilma Rousseff als een teken dat hij de volgende is.

"Washington is maatregelen aan het doorvoeren op verzoek van de fascistisch rechtse beweging van Venezuela, die wordt aangemoedigd door de coup in Brazilië", aldus Maduro tijdens een toespraak die vrijdagavond is uitgezonden op de staatstelevisie.

De Venezolaanse heersende socialistische partij is al lange tijd een sterke bondgenoot van Rousseff’s Arbeiderspartij. Haar vertrek maakt de isolatie van Maduro in Latijns-Amerika alleen maar groter. Geflankeerd door zijn ministers en een standbeeld van Chavez, heeft Maduro getekend voor de noodtoestand. Hij heeft daarbij ook de economische noodsituatie uitgebreid om het land te beschermen tegen buitenlandse en binnenlandse 'bedreigingen', zonder details te geven.

De oppositie in Venezuela die de spot drijft met de beschuldigingen van staatsgrepen, heeft de jongste maatregel van Maduro al snel veroordeeld. "Maduro heeft opnieuw de grondwet overtreden", zegt de oppositionele wetgever Tomas Guanipa. "Waarom? Omdat hij bang is dat hij wordt opgeroepen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May